Nieuws'Ndrangheta

445 maffiosi voor de Italiaanse rechter, maar de nieuwe peetmoeders en babybosses staan al klaar

Woensdag ging het grootste maffiaproces in ruim dertig jaar van start: 445 verdachten, honderden advocaten en bijna duizend getuigen die allemaal gehoord worden in een bunker van ruim drieduizend vierkante meter, ergens in het diepe zuiden van Italië.

De speciale bunkerzaal in het zuiden van Italië waar woensdag het megaproces tegen 445 leden van de 'Ndrangheta en hun helpers in de bovenwereld is begonnen.  Beeld Hollandse Hoogte / AFP
De speciale bunkerzaal in het zuiden van Italië waar woensdag het megaproces tegen 445 leden van de 'Ndrangheta en hun helpers in de bovenwereld is begonnen.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Het zag eruit als de meest criminele Zoomvergadering aller tijden: een scherm verdeeld in 28 vakjes, die vrijwel allemaal inkijkjes gaven in kamers vol maffiosi. Wat vroeger nog een callcenter was nabij het slaperige provinciestadje Lamezia Terme, helemaal in de punt van de Italiaanse laars, is de komende twee jaar een van de best beveiligde en sowieso grootste bunkers van Europa. Reden: de komst van mannen als de Dikke, de Wolf, de Wringer, het Blondje en uiteraard oom Luigi Il Supremo, die er vanaf woensdag terechtstaan vanwege hun betrokkenheid bij de machtigste criminele groepering van Europa, de ’Ndrangheta.

De Calabrese ’Ndrangheta, ontstaan in een van de armste regio’s van Europa, is op dit moment de grootste criminele organisatie van Italië, met een geschatte jaaromzet van ruim 50 miljard euro. Dat geld wordt vooral verdiend met de Europese cocaïnehandel, die de groep naar verluidt voor zo’n 80 procent in handen heeft. De banden met Colombiaanse en Mexicaanse kartels zijn daarom sterk, net als de invloed in de grote havens als Rotterdam en Antwerpen.

‘De ’Ndrangheta is een organisatie die landen in alle stilte binnendringt en ze vervolgens vervuilt’, zei een van de belangrijkste Italiaanse anti-maffia aanklagers Federico Cafiero De Raho onlangs. Dat hij daarbij doelde op zowel de boven- als de onderwereld, is goed terug te zien aan de lijst met verdachten die vanaf deze week terechtstaan in de superbunker. Naast veel maffiosi schuiven ook oud-parlementariërs aan, net als lokale politici, ondernemers, advocaten, burgemeesters, griffiers, bankiers en journalisten. De 445 worden tezamen verdacht van meer dan vierhonderd strafbare feiten, waaronder moord, poging tot moord, illegaal wapenbezit, afpersing, drugshandel, witwassen en corruptie.

Politici en vrijmetselaars

Een van de bekendste verdachten is Giancarlo Pittelli, een voormalig parlementslid uit de partij van oud-premier Silvio Berlusconi. Pittelli was lid van dezelfde orde van vrijmetselarij als een van de grootste bazen van de ’Ndrangheta, Luigi Mancuso (die ook terechtstaat), en kon in die hoedanigheid als ideale tussenpersoon fungeren tussen de boven- en onderwereld. Volgens de aanklagers organiseerde hij bij hem thuis geregeld etentjes waar naast maffiosi ook rechters, bankiers, agenten, politici en andere hoogwaardigheidsbekleders aanschoven.

Een andere, zeer belangrijke verdachte is diezelfde Luigi Mancuso. Mancuso is clanhoofd van een lokale ’ndrina (clan) uit de provincie Vibo Valentina en komt het dichtst in de buurt bij wat in de populaire cultuur bekendstaat als een capo dei capi, een baas der bazen.

Hoewel de verdachten stuk voor stuk kopstukken zijn, is de jubelstemming in Italië toch niet al te groot. Dat komt vooral doordat de ’Ndrangheta een van oudsher horizontale leiderschapsstructuur kent, waarin verschillende families naast elkaar bestaan. Als je de baas van een zo’n clan oppakt, zijn er daarom nog altijd talloze anderen die popelen om dat machtsvacuüm op te vullen. Bovendien heeft de ’Ndrangheta naar schatting meer dan zesduizend leden, dus zelfs als alle 445 verdachten daadwerkelijk achter de tralies eindigen, zijn er nog genoeg maffiosi die hun plek kunnen innemen.

Hydra

De Italiaanse maffia, zo leert de recente geschiedenis immers, is het best te vergelijken met de Hydra van Lerna: voor elke afgehakte kop groeien er meteen twee nieuwe aan. Arresteer je de ene boss, dan staan er gelijk twee nieuwe klaar om het stokje over te nemen.

En als je ook de laag daaronder oppakt, zoals sinds 2008 in Napels gebeurde, blijkt dat eerst hun vrouwen het roer overnemen – de peetmoeders – en daarna zelfs hun minderjarige kinderen het gat op de lokale drugsmarkt zullen opvullen; de in Napels inmiddels beruchte babybosses.

Meer over