nieuwsorkaan dorian

43 doden op de Bahama’s, dodental loopt vermoedelijk nog flink op

Orkaan Dorian, die afgelopen week dagenlang huishield op de Bahama’s, heeft zeker 43 levens gekost. Het dodental loopt vermoedelijk nog op. Niet eerder heeft een tropische storm zoveel schade aangericht op de eilandengroep in het Caribisch gebied.

Een boot is tijdens orkaan Dorian aangespoeld op Elbow Cay. Beeld Getty Images
Een boot is tijdens orkaan Dorian aangespoeld op Elbow Cay.Beeld Getty Images

Volgens de Verenigde Naties hebben 70 duizend mensen directe hulp nodig, zoals schoon drinkwater, eten, medicijnen en onderdak. De verwoestingen worden steeds duidelijker nu het water van de overstromingen op de Bahama’s langzaam zakt. Vooral op de noordelijke eilanden is de schade enorm. Daar is meer dan de helft van de woningen vernield. Op de Abaco-eilanden zijn 35 mensen omgekomen. Op Grand Bahama vielen acht doden.

Op de Abaco-eilanden zijn 35 mensen omgekomen.  Beeld Getty Images
Op de Abaco-eilanden zijn 35 mensen omgekomen.Beeld Getty Images

Volgens een woordvoerder van premier Hubert Minnis zal het dodental ‘significant toenemen’, omdat er veel mensen vermist zijn. Op een website waar vrienden en familieleden vermisten kunnen opgeven, ‘Dorian People Search Bahamas’, staan nu meer dan 6.600 namen geregistreerd. Wel zijn veel communicatiekanalen weggevallen, wat dat hoge aantal kan verklaren.

Hulp

Inmiddels is een hele waaier aan militaire eenheden, noodhulporganisaties en bedrijven gemobiliseerd om de Bahama's te hulp te schieten. Onder meer de Verenigde Naties, de Amerikaanse overheid en de Britse marine zijn in het gebied actief. Ook het Rode Kruis staat in hoofdstad Nassau paraat, al is hulp leveren op het moment nog steeds moeilijk. De luchthaven op Grand Bahama is verwoest en verbindingswegen staan onder water. Veel eilanden zijn alleen per helikopter bereikbaar.

Een verwoest huis op Elbow Cay. Beeld Getty Images
Een verwoest huis op Elbow Cay.Beeld Getty Images

Ook Nederlandse mariniers zijn onderweg om noodhulp te bieden. Zaterdagmiddag zijn er 84 extra manschappen naar het gebied vertrokken, nadat er eerder ook al marineschepen waren ingezet. In totaal zijn er straks 550 militairen in het gebied actief.

Bijna 300 kilometer per uur

Dorian kwam zondag als categorie-5 storm aan op de Bahama’s, met een aanhoudende windkracht van 297 kilometer per uur. Dagenlang bleef de storm hangen, om woensdag in verminderde vorm verder te trekken.

Vrijdag kwam de orkaan aan in de Amerikaanse staat North Carolina. Honderden mensen zitten daar nu vast, omdat ze vanwege de overstromingen hun huis niet uit kunnen. Volgens gouverneur Roy Cooper is er dringend ‘intensieve hulpverlening’ nodig. Vooral in de kustgebieden zijn levensgevaarlijke situaties ontstaan vanwege de stormvloeden. Over eventuele doden is nog niets bekend.

Ook Canada getroffen

De orkaan trekt inmiddels in afgezwakte vorm richting Canada. Daar werden delen in de kustgebieden getroffen. Vooral de provincie Nova Scotia moest het zaterdag ontgelden. De harde wind blies bomen en elektriciteitsleidingen omver. In het centrum van de stad Halifax werd een bouwkraan omver geblazen en werd het dak van een appartementengebouw gerukt.

Hoewel de storm de afgelopen dagen in kracht is afgenomen, worden in Canada nog windsnelheden van 150 kilometer per uur gemeten. De Canadese regering heeft het leger gestuurd om te helpen bij het opruimen van de schade en het evacueren van bewoners in kustplaatsen.

Zeker 330.000 mensen in Nova Scotia zitten zonder stroom. Er zijn geen berichten over persoonlijke ongelukken.

Na Nova Scotia trekt de storm verder noordwaarts richting Prince Edward Island. In de loop van zondag bereikt Dorian dan Newfoundland.

Lees ook
Trump haalt zijn gelijk over orkaan Dorian met een aangepaste weerkaart.

Niet eerder richtte een tropische storm zo veel schade aan op de Bahama’s als de orkaan Dorian dat de afgelopen dagen deed. De ravage op de eilandengroep, hier in beeld te zien, in het Caribische gebied is enorm.

null Beeld
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over