VOLKSKRANT AVONDMAANDAG 4 MEI

4 mei-lezing Grunberg: Herdenken gaat uit van de vaststelling dat het verleden niet voltooid is | In Rome klinkt weer boos getoeter en vrolijk gefluit van de pizzabakker

null Beeld Fieke Ruitinga
Beeld Fieke Ruitinga

Vandaag belangrijk

4 mei-lezing Grunberg: Herdenken gaat uit van de vaststelling dat het verleden niet voltooid is
Als herdenken ook verlangen naar kennis is, dan zijn details belangrijk, zegt Arnon Grunberg in zijn 4 mei-lezing die hij uitsprak in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Want kennis bestaat uit details.

Live: Koning: ‘Het voelt vreemd aan op een bijna lege dam’ | Mondkapjes verplicht op vluchten KLM
Het coronavirus heeft ruim vijfduizend Nederlanders het leven gekost. Wereldwijd zijn er bijna een kwart miljoen personen gestorven aan het virus. Lees het laatste nieuws over de coronacrisis in dit liveblog.

Lees de toespraak van de koning: ‘Sobibor begon in het Vondelpark. Met een bordje: ‘Voor Joden verboden’’
Koning Willem-Alexander sprak vandaag tijdens de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam voor het eerst in de geschiedenis een toespraak uit. Lees hier de integrale tekst.

Derde Russische arts valt uit raam na klagen over corona-aanpak

Een Russische ambulance-arts die had geklaagd dat hij door zijn ziekenhuis werd gedwongen door te werken terwijl hij met het coronavirus was besmet, is afgelopen weekend uit een raam in een ziekenhuis bij de stad Voronezj gevallen. De afgelopen week hebben zich nog twee soortgelijke incidenten met Russische artsen voorgedaan.

Herdenken en vieren: ook dat kan best thuis. Lees hier hoe
‘Mensen die het écht kunnen’, mogen dit jaar op 4 mei in hun eigen tuin de taptoe blazen. En we kunnen virtueel bloemen leggen bij een oorlogsmonument.

Vanavond op tv

Wordt dit de week van de exit-strategie? En hoe gaat Nederland dan versoepelen? In Nieuwsuur (NPO 2, 21.30 uur) is zorgeconoom Xander Koolman te gast. Om 22.15 uur ziet op NPO 2 de documentaire Het raadsel van Femma, over Hans Calmeyer. Hij was beoordeelde registraties van Joden. Door de ruimhartig te oordelen, zou Calmeyer duizenden levens hebben gespaard, maar niet iedereen is overtuigd van het verhaal. Meer tips vindt u hier.

Opinie

Opinie: Geef mijn vermoorde familieleden een plek waar hun namen letterlijk bij elkaar worden gebracht
Joodse families zoals die van Yaïr da Costa werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s uiteengerukt en vermoord. Da Costa pleit ervoor ze symbolisch weer bij elkaar te laten komen.

Aanraders van de redactie

Herdenken anno 2020: ‘Het voelt een beetje alsof ik de boel in de steek laat’
Hoe herdenken we nu we vooral binnen moeten blijven? En: met welk gevoel doen we dat? Vijf mensen, met een sterk gevoel bij 4 en 5 mei, vertellen wat allemaal anders is.

Marita Simons-Deen Beeld Rebecca Fertinel
Marita Simons-DeenBeeld Rebecca Fertinel

In de Romeinse straten klinkt weer boos getoeter en vrolijk gefluit van de pizzabakker
Bijna 60 dagen hebben de Italianen binnen gezeten, maar maandag was ‘het uur van de eigen verantwoordelijkheid’ aangebroken, aldus premier Conte. De Italianen mochten weer (voorzichtig) naar buiten.

Nederlander durft er weer wat vaker op uit blijkt uit de data, vooral naar tuincentrum en bouwmarkt
Nederland trekt er weer op uit, zeggen de data, hoe voorzichtig ook; in het noorden net wat meer dan in het zuiden. Vooral de toename bij bouwmarkt en tuincentrum is opvallend.

Maanden gewerkt aan meesterstuk, maar leerling-meubelmaker mag het niet laten zien
Leerlingen op de meubelmakersopleiding studeren even niet af met een grandioos meesterstuk, maar met een werkstuk dat in een dag te maken valt. Ook andere mbo-opleidingen passen examens noodgedwongen aan.

‘We zien nu eens te meer hoezeer zowel werk- als privérelaties constant onze identiteit bepalen’
Relatietherapeut Esther Perel (62) draait overuren. Niet alleen bij mensen thuis gaat het mis, maar ook op het werk. Het verlies van je baan is evengoed een relatie die uitgaat.

Esther Perel Beeld Contour
Esther PerelBeeld Contour

Van dat handen schudden zijn we voorlopig verlost. Hulde!
Sylvia Witteman ziet een voordeel in het virus. ‘We hoeven zo lekker weinig mensen aan te raken.’ Handen schudden, bijvoorbeeld, is een vochtige, plakkerige of ruwe bezigheid. Bovendien is het allemaal vrij ongemakkelijk, ‘om van het beruchte dilemma van de een, twee of drie zoenen nog niet te spreken.’

Meer over