Weekendwijzer

3DOC, Rome, Micro Monsters

De 7 interessantste programma's dit weekend, van een documentaire bomvol archiefmateriaal over David Bowie, tot Graham Norton met ondertitels.

- Beeld -
-Beeld -

3 DOC: David Bowie Five Years

Zaterdag, NPO 3, 21.25 uur

Het aantrekkelijke aan Francis Whatelys film uit 2013 over David Bowie: al dat nooit vertoonde filmmateriaal dat Whately terugvond op zolders en in de archieven van de BBC. Er was zoveel dat ze zich in Five Years beperkte tot Bowies creatiefste jaren. Van zijn verwarrende persona Ziggy Stardust tot de gladde, blonde Thin White Duke, de Berlijnse jaren, en Bowies transformatie tot de popster die met Let's dance en China girl de wereld veroverde. Ook aantrekkelijk: de interviews met alle grootheden waarmee David Bowie close samenwerkte, de meesten met hun gitaar op schoot. Gitarist Carlos Alomar die Bowie 'the whitest man I'd ever seen' noemt, Robert Fripp, Brian Eno, Nile Rodgers, Luther Vandross. Francis Whately: 'Als je Vandross en de anderen hoort, realiseer je je hoe perfectionistisch Bowie is, hoeveel werk hij erin stopt.'

Rome, a history of the eternal city

Zondag, BBC 4, 19.00 uur

Leverfluisteraars en rioolsnuivers in de eerste aflevering van het tv-drieluik over Rome door Simon Sebag Montefiore, historicus en de oude stedenspecialist van de BBC. Hij verdiepte zich ook al in de geschiedenis van Jeruzalem en van Istanbul. Om echt iets te weten te komen over het eerste begin van Rome moet je volgens Sebag de honderden kerken en alle oudheden van de eeuwige stad even vergeten, je adem inhouden, en afdalen in het Romeinse riool (uit de 6de eeuw voor Christus).

De Cloaca Maxima. Een ongelooflijk stinkend, maar ingenieus netwerk. De Romeinen pochten dat er met gemak een boot doorheen kon varen. Sebag vertelt dat het riool behalve een praktische ook een heilige functie had, om de stad te zuiveren van het kwaad. Om die reden werd er wel eens een ongewenste Romeinse keizer in afgezonken.

Screenshot. Beeld BBC
Screenshot.Beeld BBC

MIcro monsters

Zondag, Canvas, 19.00 uur

Beestjes. Zij winnen met gemak van de mensheid als het op aantallen aankomt en hebben alle aardse rampen overleefd. Al miljoenen jaren. Dit is David Attenboroughs serie over geleedpotigen. De meest sprietige en veelpotige en krioelende kleine diertjes van de wereld, met state of the art-macrocamera's gefilmd. Bladsnijdermieren, mestkevers, springspinnen (die andere spinnen eten). De filmhorrorspecialist had ze niet beter kunnen ontwerpen.

Dwars door AFrika

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

In de aflevering Koperkoorts is Bram Vermeulen in Zambia, waar hij kopermijnen bezoekt. Hij begint in een oude mijn, waar honderden mannen illegaal in de wanden van de enorme put aan het speuren zijn, zonder helmen te dragen en zonder de wanden van hun holen te verstevigen. Dit is levensgevaarlijk, en bovendien moeten de mannen maken dat ze wegkomen als de bewakers van de mijn eraan komen.

Daarnaast neemt Vermeulen een kijkje in een enorme kopermijn die in vol bedrijf is. Hier wordt 300.000 ton steen per dag verplaatst, en het kopererts daaruit levert een winst van honderden miljoenen dollars per jaar op. Maar het is wel een buitenlandse onderneming die dat geld opstrijkt. En als de productiviteit na een jaar of twintig te laag wordt, trekken de investeerders verder. Deze grote ondernemingen veranderen het Zambiaanse landschap drastisch, terwijl de lokale bewoners worden gepaaid met de belofte van economische groei.

How Charlie Chaplin became the Tramp

Zondag, Canvas, 20.40 uur

Franse documentaire uit 2013 waarin het succesverhaal van Charlie Chaplin wordt verteld. Chaplin (1889-1977) was een straatkind, opgegroeid in een van de armste wijken van Londen. Hij wist op te klimmen tot wereldster in Hollywood, en ging de filmgeschiedenis in met klassiekers als City Lights (1931), Modern Times (1936) en The Great Dictator (1940). Over Charlie Chaplin is al veel verteld, maar de Franse filmmakers Eric Lange en Serge Bromberg concentreren zich in deze documentaire op de jaren van Chaplins wereldwijde doorbraak als twintiger, en beloven unieke archiefopnamen en restauraties van Chaplins vroege werk.

Charlie Chaplin. Beeld Getty
Charlie Chaplin.Beeld Getty

Tegenlicht: Zero Days

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Zijn hackers de nieuwe machtigen der aarde, de nieuwe internetmiljonairs? De tijd van de ongevaarlijke, idealistische nerd is in elk geval voorgoed voorbij. Beveiligingslekken en andere kwetsbaarheden op internet worden door hackers opgespoord en voor astronomische bedragen verhandeld. Soms door 'white hat' hackers die waken over de online veiligheid, soms door 'black hat' hackers die juist baat hebben bij een onveilig internet en het lek verkopen aan de hoogste bieder. Tegenlicht probeert door te dringen tot de wereld van deze 'witte en zwarte tovenaars', en legt uit wat zero days zijn, 'de heilige graal voor de hacker'.

The Graham Norton Show

Zondag, NPO 3, 23.05 uur

Twee dagen na de uitzending op de BBC zijn de onvolprezen talkshows van Graham Norton nu ook bij de NPO te zien. Ideaal dus voor diegenen voor wie het Engels van de altijd gevatte talkshowhost te snel gaat.

Deze week schuiven Monty Python-komiek John Cleese, de Amerikaanse countryzangeres Taylor Swift en de in Engeland veelbesproken cricketspeler Kevin Pietersen bij Graham aan op de bekende rode bank. Bovendien is er muziek van Neil Diamond, die een nummer speelt van zijn nieuwste album Melody Road.

undefined

Graham Norton. Beeld See Li
Graham Norton.Beeld See Li
Meer over