3Doc: Lorde, Pianomania & Focus

De 7 interessantste programma's dit weekend, van een dagelijkse serie (tot de kerst) op Z@pp tot Vrouwenpolder een jaar na de postcode-kanjer op Radio 1.

Mirjam Bosgraaf en Joris Henquet
Lorde Beeld Ben Houdijk
LordeBeeld Ben Houdijk

1. 3Doc: Lorde

Zaterdag, NPO 3, 21.40 uur

'Een van de grote misverstanden over jongeren is dat we naar oppervlakkige muziek willen luisteren.' Aldus de nu 18-jarige Lorde, zangeres uit Nieuw-Zeeland die wereldwijd succes heeft met haar mix van dance, hiphop en popmuziek. Lorde is in alles de anti-Miley Cyrus, wordt door diverse muziekkenners uitgelegd in deze documentaire. Een dj vertelt: 'Ze zingt niet op de gebruikelijke Amerikaanse, materialistische manier over tieneronderwerpen. Haar teksten zijn poëtisch en origineel, en dat vinden tieners overal ter wereld verfrissend.'

In de documentaire spreekt de VPRO met Lorde voorafgaand aan een concert in het Utrechtse TivoliVredenburg. Ook wordt een bezoek gebracht aan de beschermde buitenwijk in Auckland, Nieuw-Zeeland, waar Lorde opgroeide en waar ze nu over zegt: 'Tiener zijn is het grote wachten totdat je leven begint. En ik wilde daar weg.'

2. Vrolijke kerst

Zaterdag, NPO 3, 18.00 uur

De familie Vrolijk heeft het uitstekend voor elkaar: ze wonen in een kast van een huis, hebben een huishoudster, en de 10-jarige zoon Lucas (Rohan Timmermans) heeft een abonnement op de tennisclub. Maar dan wordt er een doos met onbetaalde rekeningen gevonden en blijkt vader Maarten (Jeroen Spitzenberger) tot zijn nek in de schulden te zitten. Dit tot ontsteltenis van moeder Eva (Hadewych Minis).

De Vrolijkjes moeten hun huis uit, en dat terwijl de feestdagen net voor de deur staan. Komende maand wordt op Z@pp dagelijks een aflevering uitgezonden van dit in bonte kleuren vormgegeven en met laconieke humor vertelde familieverhaal, geschreven door o.a. Tamara Bos (Het Paard van Sinterklaas) en Anne Barnhoorn (Aanmodderfakker) en geregisseerd door Anna van der Heide (Brammetje Baas).

3. Pianomania

Zondag, Canvas, 12.40 uur

Hoe lang duurt het om een piano te stemmen? Een uur, twee uur, een halve dag, een jaar? Een jaar? In de film Pianomania werkt pianostemmer Stefan Knüpfer een jaar samen met pianist Pierre-Laurent Aimard om de Steinway in het Weense Konzerthaus perfect te stemmen voor Aimards 'perfecte' uitvoering van Bachs Die Kunst der Füge. Soms moet de vleugel als een orgel klinken, dan weer als een clavichord of een harpsichord. Meesterstemmer Knüpfer temt de piano onvermoeibaar en met engelengeduld. En als het moet experimenteert hij (tennisballen op de snaren gooien e.d.). Bijzondere film over het stemmersambacht en de magie die achter 88 toetsen schuil gaat.

4. Focus; hoe word je een zorgeloos mens?

Zondag, NPO 2, 18.50 uur

Een tobber. BBC-presentator Michael Mosley vindt zichzelf een glas-half-leeg-persoon. Hij maakt zich altijd zorgen, is al jaren een slechte slaper en zou gewoon veel liever een warmer en gelukkiger iemand zijn. Elaine Fox, de 'optimismeprofessor' aan de University of Essex legt hem aan de elektroden en ziet dat zijn brein hem parten speelt. Mosleys rechterhersenhelft, de helft waar zijn talent voor pessimisme is geworteld, is veel actiever dan de linkerhelft. Maar, zeggen de breinspecialisten, dat hoeft helemaal niet zo te blijven. Mosley krijgt les in meditatie en mindfulness. Elke dag moet hij 20 minuten gaan zitten en zich focussen op zijn ademhaling. De resultaten zijn verrassend.

5. The world's best chefs

Zondag, 24kitchen, 19.00 uur

Grant Achatz is een avontuurlijke kok. De Amerikaanse topchef van het drie-sterrenrestaurant Alinea uit Chicago houdt van onverwachte smaakcombinaties - aardappel met kaneel, bacon met butterscotch - en serveert zijn gerechten als een sieraad of als een herfstbos met rokende bladeren. Of hij geeft er aan tafel een kussentje bij met lavendelgeur. Voor een nog totalere smaakervaring.

Achatz weet wat smaak voor een kok en voor een mens kan betekenen. Zes jaar geleden werd tongkanker bij hem ontdekt. 'Ik was nog banger om mijn tong te verliezen, dan mijn leven', zei hij later in een interview. Na alle behandelingen was er niets meer van zijn smaak over. 'Heel langzaam kwam alles weer terug. Als bij een pasgeborene. Eerst zoet, daarna zout, en bitter. Ik zou het niemand aanraden, maar het heeft een betere chef van me gemaakt. Ik weet nu precies hoe smaak werkt.' Grant Achatz is aan de beurt in 24kitchens serie The world's best chefs.

6. Speeches: Margaret Thatcher

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

'You turn if you want to. The lady's not for turning.' Met deze historische woorden gaf de Britse premier Margaret Thatcher in 1980 luid en duidelijk aan haar fel omstreden beleid niet te zullen wijzigen. Haar speech staat centraal in een nieuwe VPRO-serie waarin later ook nog beroemde toespraken van Martin Luther King en John F. Kennedy behandeld worden. De eerste aflevering draait om Thatcher: er wordt een bezoek gebracht aan stemacteur Steve Nallon van het satirische programma Spitting Image, die zijn Thatcher-pop weer eens uit de kast haalt. Ook wordt er gesproken met Thatchers pr-consultant Harvey Thomas en met Patrick Magee, het IRA-lid dat in 1984 in Brighton poogde Thatcher met een bom uit de weg te ruimen.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

7. Vrouwenpolder een jaar na de postcodekanjer

Zondag, NPO Radio 1, 21.00

Op 1 januari 2014 viel de Postcodekanjer in Vrouwenpolder, het kleine Zeeuwse dorp aan het Veerse Meer en de Noordzee. 42,9 miljoen voor postcode 4354.

Hoe is het Vrouwenpolder vergaan sinds die eerste januari? Wat doet het enorme bedrag met de Zeeuwen? En is er nu sprake van een tweespalt tussen de winnaars en de niet-winnaars?

De dominee van de vrijgemaakt gereformeerde kerk heeft alvast niet meegedaan aan de loterij, uit principe. 'Een bak geld is niet nodig om gelukkig te zijn', zegt hij. Nog steeds. Is dat waar? Radiodocumentairemaker Ellen van den Berg volgde de inwoners van Vrouwenpolder bijna een jaar lang.

undefined

Meer over