39 doden bij brand in ziekenhuis Zuid-Korea, roept vragen op over brandveiligheid 2 weken voor Winterspelen

Het dodental als gevolg van een brand in een ziekenhuis in de Zuid-Koreaanse stad Miryang is vrijdag opgelopen tot 39. De autoriteiten houden er rekening mee dat het aantal doden nog flink kan oplopen omdat onder de ruim zeventig gewonden patiënten zijn die in levensgevaar verkeren. Deze tweede grote brand in korte tijd komt twee weken voor de Olympische Winterspelen.

De brand in het Sejong-ziekenhuis. Beeld afp
De brand in het Sejong-ziekenhuis.Beeld afp

De brand, de ergste in tien jaar, vestigt opnieuw de aandacht op de veiligheidsregels in het land. Volgens een bestuurder van het ziekenhuis waren in het gebouw geen sprinklers geïnstalleerd omdat dat niet wettelijk vereist was.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Onderzoekers kijken of kortsluiting is ontstaan in de afkoelings- en verwarmingsinstallatie op de Eerste Hulp. President Moon Jae-in en premier Lee Nak-yeon hebben een onderzoek gelast naar wat er precies is gebeurd en waarom in korte tijd zoveel doden vielen. Zeker twintig van de doden waren boven de 70 jaar oud.

De premier bezocht direct het crisiscentrum dat is opgezet in het stadhuis van Miryang, dat zo'n 280 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Seoul ligt. De brand begon vroeg in de ochtend op de Eerste Hulpafdeling van het Sejong-ziekenhuis, dat een kleine tweehonderd bedden heeft.

De vlammenzee verspreidde zich niet naar andere afdelingen. De meeste slachtoffers stierven door het inademen van rook. Onder de doden zijn ook een arts en twee verpleegsters. Zeker tien mensen verkeren nog in kritieke toestand. De gewonden zijn overgebracht naar veertien ziekenhuizen.

Excuses

De meeste patiënten moesten zich een weg banen door de vlammen en het rook omdat de hoofduitgang zich, net als de Eerste Hulp, ook op de eerste etage bevond. Anderen gebruikten ladders om weg te komen. Brandweerlieden moesten patiënten dragen die niet konden lopen. De meeste patiënten van het ziekenhuis, dat naast een verpleeghuis ligt, zijn bejaarden.

'Er kunnen vragen worden gesteld waarom er zoveel schade werd veroorzaakt in zo'n kort tijdsbestek', aldus de premier volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. 'Wij moeten een geloofwaardige uitleg geven aan de bevolking en vaststellen wie verantwoordelijk is.' Lee bood ook zijn excuses aan voor het ongeval. Hij verwees naar een belofte van de regering vorige maand om dergelijke rampen te voorkomen. Toen vielen 29 doden bij een grote brand in een sportcentrum in de stad Jecheon.

'Wij hadden beloofd dat wij ervoor zouden zorgen dat dit soort ongevallen niet meer zouden gebeuren', zei de premier berouwvol. 'En ik schaam mij dat ik dit nu opnieuw moet beloven. Het is onze plicht om een herhaling te voorkomen, nadat we geleerd hebben van zo'n pijnlijke gebeurtenis. De lokale overheid en de regering zullen de families zoveel mogelijk ondersteunen.'

Niet verplicht

Het ziekenhuis had geen sprinklers omdat het gebouw niet groot genoeg was. Hierdoor was het ziekenhuis niet verplicht zo'n sproeisysteem aan te leggen. Een nieuwe wet bepaalt echter dat alle ziekenhuizen sprinklers moeten hebben. Zij hebben tot eind juni om aan deze verplichting te voldoen. Het is niet bekend of de directie van Sejong al plannen had om aan de nieuwe wet te voldoen.

In Zuid-Korea, de vierde economie van Azië, is de afgelopen jaren veel kritiek geweest op veiligheidsregels die niet voldoende zouden zijn. Vier jaar geleden was er ook een grote brand in een ziekenhuis op het platteland voor bejaarde patiënten. Toen vielen er 21 doden. En in 2008 vielen bij een brand in een pakhuis buiten Seoul veertig doden.

Na de brand in het sportcentrum in Jecheon bleek er van alles mis te zijn met het gebouw. Zo waren uitgangen geblokkeerd en bleken deuren kapot te zijn. Dit zou ertoe hebben bijgedragen dat er zoveel doden vielen. De meeste slachtoffers waren vrouwen die vastzaten in de sauna en niet aan de rook konden ontkomen.

Meer over