36 burgers gedood bij protesten in Congo

Rebellen hebben in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo zaterdagavond zeker 36 burgers gedood. Het is de dodelijkste aanslag in het door geweld verscheurde gebied dit jaar, meldde het leger zondag.

Redactie
Beni in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Beeld afp
Beni in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo.Beeld afp

De aanslag werd vermoedelijk gepleegd door rebellen van de islamistische beweging ADF, die sinds de jaren negentig actief is in oostelijk Congo. Zij vielen het dorp Rwangoma aan en hakten 22 mannen en 14 vrouwen dood.

'Twee dagen geleden wonnen we onze positie terug in Mwalika, ongeveer 30 kilometer van de stad Beni. We vernietigden de ondergrondse schuilplaatsen van de rebellen', laat regeringswoordvoerder Richard Kasonga weten. 'Op hun vlucht doodden de strijders minstens dertig burgers.'

Volgens lokale activisten zijn sinds oktober 2014 al vijfhonderd mensen in het gebied vermoord, vaak tijdens nachtelijke aanvallen met machetes en strijdbijlen.

Na de moordpartij trokken boze inwoners van het nabijgelegen Beni naar het kantoor van de burgemeester. Volgens een ooggetuige zou een van de betogers het lichaam van een dode vrouw hebben meegedragen. Een andere getuige laat weten: 'De stad werd de ochtend na de moorden wakker in hevige beroering, in verschillende buurten gaan mensen de straat op.'

ADF is in 1996 opgericht en een bondgenoot van de Somalische terreurgroep al-Shabaab. De rebellen willen de Sharia invoeren in Congo en Oeganda. In 2004 trokken strijders van de beweging uit Oeganda naar Congo, nadat het Oegandese leger met een militaire operatie de beweging had gedecimeerd. Ook het Congolese leger bestrijdt de beweging.

Meer over