35 gifgasaanvallen in Syrië sinds maart

Burgerberschermingsgroepen beschuldigen president Assad van minstens 35 gifgasaanvallen op burgers in Syrië sinds medio maart. Dit terwijl Assad vorig jaar werd gedwongen zijn totale arsenaal aan chemische wapens te laten vernietigen. Dat meldt The Guardian.

Een man ademt door een zuurstofmasker na een gifgasaanval in Idlib. Beeld Reuters
Een man ademt door een zuurstofmasker na een gifgasaanval in Idlib.Beeld Reuters

'Zodra het regime grond of een stad verliest, neemt het arbitrair genoeg wraak op burgers', zegt Raed Saleg, leider van de Witte Helmen (Syrische vrijwilligers).

Medewerkers van de Syrische burgerdefensie en doktoren hebben sins 16 maart 35 aanvallen gerapporteerd waarbij chloor is gebruikt, met negen doden en meer dan duizend gewonden tot gevolg. Men gelooft dat de vaten met chloor afkomstig zijn van het regime van Assad. De vaten worden vervolgens bewust ingezet tegen burgers, met name in de provincie Idlib, die in maart door de rebellen is ingenomen.

Tweeduizend luchtaanvallen

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldt dat het regime van Assad verantwoordelijk is voor meer dan tweeduizend luchtaanvallen op Idlib sinds de rebellen de provincie innamen. 'De aanvallen zijn vooral gericht op burgers en de meeste gewonden zijn vrouwen en kinderen', zegt de manager van een plaatselijk ziekenhuis tegen The Guardian. 'Het gebeurt bijna dagelijks. De kinderen die naar het ziekenhuis komen stikken door chloor. We kunnen niks doen.' Chloor is sinds 1993 verboden in het Verdrag Chemische Wapens.

Nadim Houry van Human Rights Watch stelt dat de Verenigde Staten en Rusland, die de deal omtrent vernietiging van chemische wapens in Syrië hebben gesloten, moeten ingrijpen. Houry zegt dat Rusland weigert om het regime van Assad als schuldige aan te wijzen en dat de Verenigde Staten het voortdurende geweld van Assad tolereren.

Syrische vrijwilligers met gasmaskers op dragen een vat waar vermoedelijk chloor in heeft gezeten. Beeld Reuters
Syrische vrijwilligers met gasmaskers op dragen een vat waar vermoedelijk chloor in heeft gezeten.Beeld Reuters

Gifgasaanval Damascus

Na de gifgasaanval in Damascus in 2013, waarbij honderden doden vielen, dwongen Rusland en de Verenigde Staten het Syrische regime mee te werken aan de vernieting van alle chemische wapens in het land. Assad moest toen een inventaris geven van zijn chemische wapens. Dat bleek om zo'n 1.300 ton mosterdgas, sarin en VX te gaan.

De vernietiging van dit arsenaal vond plaats onder toezicht van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). In juni 2014 liet het OPCW weten dat de vernietigingsoperatie was geslaagd. Daarna bleven berichten over nieuwe aanvallen met gifgas echter komen.

Een Syrisch meisje na een vermeende gifgasaanval in Damascus, mei 2014. Beeld Reuters
Een Syrisch meisje na een vermeende gifgasaanval in Damascus, mei 2014.Beeld Reuters
Meer over