32 woningen ontruimd in Amsterdam

In een flatgebouw aan de Viermasterstraat in Amsterdam-Noord worden 32 woningen ontruimd. Dat heeft loco-burgemeester Eric van der Burg van Amsterdam maandagavond besloten na overleg met politie en brandweer.

De bewoners moeten tijdelijk hun huis uit. Het flatgebouw bevindt zich tegenover de flat waar zondag een gasexplosie plaatsvond. Door de kracht van de explosie is er asbest op de balkons van de woningen terechtgekomen.

Gasexplosie

De bewoners moeten tijdelijk hun huis uit. Het flatgebouw bevindt zich tegenover de flat waar zondag een gasexplosie plaatsvond. Er is asbest gevonden in de brokstukken die in de directe omgeving van de woning terechtkwamen en daarom gaat de gemeente de komende tijd metingen verrichten in de 32 woningen. Dit gaat minimaal enkele dagen duren, aldus de gemeente.

De politie gaat momenteel langs de deuren van de woningen die moeten worden ontruimd. Van der Burg is maandagavond aanwezig bij de ontruiming. Het is de bedoeling dat bewoners bij vrienden of familie verblijven of overnachten in een hotel in de buurt van het Amstelstation, zo laat de gemeente weten. Bij de flat staan bussen om de bewoners die in het hotel willen blijven op te halen. Ook staan er dierenambulances klaar. De gemeente heeft een asiel beschikbaar gesteld voor de opvang van huisdieren.

De gemeente acht het risico voor de gezondheid laag. ‘Maar we willen het zekere voor het onzekere nemen’, aldus een woordvoerder.

Meer over