32 Mensen aangeklaagd voor beramen aanslagen in Spanje

Een Spaanse onderzoeksrechter heeft dinsdag 32 mensen aangeklaagd omdat ze worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie en samenzwering om aanslagen te plegen op openbare gebouwen in Spanje....

ANP/AFP/EFE

De meeste leden van de radicale cel, genaamd Martelaren voor Marokko, werden in het najaar van 2004 opgepakt door de Spaanse politie. Hoofdverdachte is de vermeende leider van de groep, de Algerijn Mohamed Achraf. Hij werd in augustus 2004 opgepakt in Zwitserland en in april vorig jaar uitgeleverd aan Spanje. Ook de meeste andere verdachten zijn van Algerijnse afkomst.

Het belangrijkste punt in de aanklacht vormt een plan om het gebouw van de Audiencia Nacional, het speciale Spaanse hooggerechtshof, op te blazen. Een zelfmoordcommando moest met een vrachtwagen met 500 kilo explosieven het gebouw rammen.

Met de aanslag moesten alle documenten worden vernietigd in het onderzoek naar de aanslagen in Madrid op 11 maart 2004. In de aanklacht staat dat mogelijk bijna duizend mensen om het leven waren gekomen bij een aanslag op het gerechtsgebouw.

‘Ze wilden alle mensen binnen doden - rechters, medewerkers en bezoekers - en het archief vernietigen en ook profiteren van het schokeffect dat met een dergelijke aanslag zou zijn bereikt’, staat in de documenten van onderzoeksrechter Fernando Grande-Marlaska van de Audiencia Nacional.

Ook zou de groep plannen hebben gehad om aanslagen uit te voeren op het voetbalstadion van Real Madrid en het station Atocha dat ook op 11 maart 2004 doelwit was. Ook zouden er aanwijzingen zijn dat de Martelaren voor Marokko banden hadden met het commando van de aanslagen van 11 maart 2004.

Meer over