31 en kanselier. Dit is Sebastian 'Wunderwuzzi' Kurz, die de Oostenrijkse verkiezingen won

Wat goed is, komt snel in Oostenrijk. Mozart gaf in Wenen zijn eerste concert voor de machtige keizerin Maria Theresia. Hij was pas zes jaar. Zondag won Sebastian Kurz de Oostenrijkse parlementsverkiezingen. Hij is 31. Als hij de coalitieonderhandelingen succesvol weet af te ronden, wordt hij 's werelds jongste regeringsleider.

Sebastian Kurz voorafgaand aan een televisiedebat op de dag van de Oostenrijkse parlementsverkiezingen. Beeld afp
Sebastian Kurz voorafgaand aan een televisiedebat op de dag van de Oostenrijkse parlementsverkiezingen.Beeld afp

Veel sneller dan bij Kurz kan het niet gaan. Op zijn tiende was hij al politiek actief. Hij brak zijn rechtenstudie af om op zijn 24ste staatssecretaris van integratie te worden voor de conservatieve ÖVP. Op zijn 27ste werd hij minister van Buitenlandse Zaken.

Het is politieke ambitie, maar ook politiek gevoel en politieke vaardigheid. Ooit zag Kurz immigratie niet als een probleem, maar als een kans voor een vergrijzend Oostenrijk. De vluchtelingencrisis in 2015 veranderde dat.

Kurz bespeurde vrij snel een groeiende onderstroom van burgers die vreesden dat de verzorgingsstaat de toevloed van asielzoekers niet zou aankunnen. Zijn immigratiestandpunt verhardde zich. Voorkomen moest worden dat bezorgde burgers naar de rechts-populistische FPÖ zouden worden gedreven. De Balkan-route moest dicht. Achter de rug van de Duitse kanselier Merkel om smeedde hij een alliantie met de vroegere Habsburgse landen op de Balkan. Hij bewerkte zelfs Duitse ministers. Het lukte.

Het heeft Kurz de verkiezingszege opgeleverd. Hij beschikt over een goed afgestelde antenne voor het volksgevoel en is in staat zijn politieke doelen te verwezenlijken. Deze talenten worden ook zichtbaar in de manier waarop hij van een sleetse partij als de ÖVP een nieuwerwetse beweging heeft gemaakt. Links en rechts zijn 'hokjes uit de vorige eeuw', zei Kurz tegen Der Spiegel.

Uitslagen vervroegde Oostenrijkse parlementsverkiezingen

De ÖVP van Sebastian Kurz kreeg volgens voorlopige uitslagen 31,7 procent van de stemmen, een winst van bijna 8 procentpunten ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2013. De rechtse FPÖ boekte eveneens winst, van 20,5 naar 25,9 procent. De sociaal-democratische SPÖ van kanselier Christian Kern komt op de tweede plaats, maar is met 27 procent van de stemmen nauwelijks vooruitgegaan. De Groenen zijn van 12,4 procent teruggevallen naar 3,8 procent, waarmee ze onder de drempel van 4 procent blijven om in het parlement te komen. De lijst van de van de Groenen afgescheiden Peter Pilz zit daar met 4,3 procent net boven en de liberale Neos staan op 5,1 procent.

Aanhangers van de ÖVP reageren op de eerste verkiezingsresultaten. Beeld afp
Aanhangers van de ÖVP reageren op de eerste verkiezingsresultaten.Beeld afp

Net als de Franse president Emmanuel Macron is hij wellicht een voorbode van een nieuwe generatie die zich minder gebonden voelt door oude vormen en gedachten. Daar staat tegenover dat zijn verkiezingszege, samen met de vele stemmen voor de FPÖ, gewoon wordt uitgelegd als een ruk naar rechts.

In elk geval is Kurz behalve een jeugdig ook een heel gewiekst politicus die Europa's machtigste vrouw van nu niet kuste, maar trotseerde. De Duitse oud-minister Wolfgang Schäuble vroeg Kurz eens of Merkel hem bedankt heeft voor het indammen van de vluchtelingenstroom. Niet dus.

Dit schreven we eerder over 'Wunderwuzzi' Sebastian Kurz

Sebastian Kurz stevent af op het kanselierschap van Oostenrijk. Hoe de conservatieve ÖVP onder zijn leiding een magneet voor jonge vrijwilligers werd (+).

Oostenrijk ging in 2015 voorop in het verwelkomen van vluchtelingen, een jaar later in het weren van vluchtelingen. Der Korrektur, wordt het genoemd. Het gezicht van die correctie is een Weens ventje: Sebastian Kurz (+).

Meer over