NieuwsZeeschildpadden

300 dode schildpadden gevonden in visnet aan zuidkust Mexico

300 dode Warana-zeeschildpadden drijven in zee bij het Mexicaanse Barra de Colotepec. Ze waren verstrikt geraakt in een illegaal visnet.Beeld Foto EPA

Driehonderd bedreigde zeeschildpadden zijn voor de zuidkust van Mexicodood gevonden nadat ze verstrikt waren geraakt in een visnet. Schildpadden komen regelmatig vast te zitten in de netten van vissersboten en verdrinken dan als gevolg daarvan. De onbedoelde bijvangst vormt volgens natuurbeschermers een van de grootste gevaren voor het voortbestaan van de zeeschildpadden, waarvan vrijwel alle soorten als bedreigd gelden.

De dode dierenwerden dinsdag ontdekt door vissers uit het kustplaatsje Barra de Colotepec in de deelstaat Oaxaca. Ze zaten vast in een 120 meter lang illegaal visnet, volgens het Mexicaanse milieuagentschap Profepa. De schildpadden lagen er al acht dagen en verkeerden in staat van ontbinding. Profepa onderzoekt de zaak. De dieren zijn inmiddels begraven.

Het gaat om warana’s, ook wel dwergschildpadden genoemd. Deze soort wordt met uitsterven bedreigd en het is in Mexico strafbaar om ze te doden.

Elk zomer trekken duizenden schildpadden naar de Mexicaanse stranden om eieren te leggen. Zeeschildpadden keren vrijwel altijd instinctief terug naar de plek waar ze zelf werden geboren. Ze laten zich daarbij niet hinderen door eventuele gevaren onderweg.

Jaarlijks raken tienduizenden zeeschildpadden als bijvangst verstrikt in de netten van vissersboten. Garnalenboten zijn vaak als schuldige aangewezen, omdat die hun gigantische netten over de bodem van de oceaan slepen en alles in hun kielzog meenemen.Het Wereldnatuurfonds (WNF) noemt de visserij het grootste gevaar voor de zeeschildpad, meer nog dan de plasticsoep in de oceaan, klimaatverandering of stroperij.

Het WNF pleit daarom voor aanpassingen in het ontwerp van de netten en haken die door vissers worden gebruikt. Zo wil de organisatie dat vissers een ronde in plaats van een J-vormige haak gebruiken, omdat een schildpad die minder snel zou kunnen doorslikken. De netten moeten een gat krijgen dat de schildpadden de kans moet geven te ontsnappen.

Maar die vernieuwingen stuiten op verzet bij sommige vissers. In 2012 probeerde de Amerikaanse overheid het gebruik van netten met een gat verplicht stellen. Maar onder druk van devisserijsector trok ze de maatregel in.

Eerder deze maand werden nog 113 zeeschildpadden dood gevonden in de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Chiapas. In dat geval was de doodsoorzaak onduidelijk. Het kan om vishaken gaan, maar autoriteiten houden ook rekening met een dodelijke alg. Welig tierende algen kunnen gifstoffen voortbrengen die levensgevaarlijk kunnen zijn voor dieren. Dat fenomeen wordt wel rode vloed genoemd, omdat de algen het zeewater rood kleuren. De meest recente rode vloed houdt al sinds oktober vorig jaar aan, met de dood van duizenden waterdieren tot gevolg.

Groene zeeschildpad in gevaar: door opwarming van het zand worden bijna geen mannetjes meer geboren

Onder de groene zeeschildpadden bij het Great Barrier Reef is een scheve man-vrouwverhouding ontstaan door stijgende temperaturen. De kans op uitsterven van de soort neemt daardoor toe.

Meer over