3 Musketiers draait om groot, groter, grootst

Na afloop van de wereldpremière van de musical 3 Musketiers vertelde tekstschrijver André Breedland in een radiointerview dat hij maar liefst 29 versies van het script had gemaakt....

Hein Janssen

Dat het script de zwakste schakel van deze megaproductie is, kan dus niet gelegen hebben aan luiheid van de schrijver. En naast die 29 versies, waren er tienduizend lichtjes, zeventig naaisters voor één kostuum, vierhonderd uur schermlessen, 11 miljoen euro - 3 Musketiers is bovenal een productie van grote getallen.

Getallen die willen imponeren in een musical die wil imponeren - groot, groter, grootst. Breedland bewerkte Alexandre Dumas' verhaal van de drie musketiers, Rob en Ferdi Bolland componeerden er muziek bij, voornamelijk pakkende popsongs, Amerikaanse arrangeurs maakten van die liedjes een musicalscore. Voor de grote rollen werden vedetten als Bastiaan Ragas, Henk Poort, Stanley Burleson en Pia Douwes ingehuurd. Tooske Breugem (MTV, Idols, 'zong als kind al in een kinderkoor') werd ontdekt als nieuwe 'ster' en voor de speelrollen zijn acteurs als Cees Geel en Christo van Klaveren aangetrokken.

Nu de wereldpremière van 3 Musketiers heeft plaats gehad, is de grote vraag: wat is dit voor een musical? Een schelmenroman op muziek (Cyrano)? Een bloedserieus liefdesdrama (The Phantom of the Opera)? Een historisch spektakel, inclusief massascènes (Les Misérables)? Een koninginnedrama (Elisabeth)? Een sexy show vol leren pakjes (Chicago)? Een rampenmusical (Titanic)? Het is van alles een beetje, en vooral van alles heel veel. 3 Musketiers is een visieloze mix van genres en stijlen, zowel muzikaal (pop, rock, semi-klassiek) als in vormgeving (sm-lingerie afgewisseld met rococo-hoepelrokken).

In dit overvolle spectacle coupé gaat het basisverhaal over vriendschap, trouw en eer nagenoeg ten onder. Als de heren musketiers na de pauze weer eens een potje komen schermen, denk je: o ja, die waren er ook nog. Het verhaal is dan namelijk al lang verlegd naar de tragische romance tussen d'Artagnan (Ragas) en het lieftallige kamenierstertje Constance (Breugem). De vraag hoe de strijd tussen katholieken en hugenoten inmiddels verloopt, is dan al helemaal niet meer van belang.

Had regisseur Paul Eenens (lees: producent Joop) maar gekozen voor één duidelijke, dramaturgische lijn, bijvoorbeeld door van 3 Musketiers een stevige rockmusical te maken. De poppy liedjes van Bolland & Bolland zijn de beste van de show, met Bastiaan Ragas als uitmuntend vertolker daarvan. Met zijn soepele branie en bravoure, zijn stem met subtiel rafelrandje en zijn geloofwaardig naturel is Ragas de ster van de avond. Voor de meeste bombast zorgt Stanley Burleson als kardinaal Richelieu. Hij acteert alsof de voltallige Haagsche Comedie uit 1958 weer is opgestaan, inclusief een donkere klemtoon op ieder woord. In de zangnummers is Burleson als vanouds professioneel, evenals Pia Douwes die met 'Mannen' misschien wel het gaafste nummer van de avond zingt - een voorbeeldig stijlbloempje in het verkeerde droogboeket.

Aan 3 Musketiers hebben in de loop der tijd steeds meer mensen gesleuteld en geschaafd. Zo worden Gerard Cox, Jan-Simon Minkema en Petra van der Eerden genoemd onder het kopje 'toegevoegde liedteksten'. Van wie zou de onsterfelijke strofe 'Zonder liefde in het leven, is dit leven toch niets waard' zijn?

Van den Ende is vast van plan zijn 3 Musketiers internationaal te lanceren: over één jaar naar Duitsland, over twee jaar op Broadway. Het is hem van harte gegund; hij heeft de musicalcultuur in Nederland groot en volwassen gemaakt. Wat productie en theatertechnisch vernuft betreft is met 3 Musketiers een internationaal topniveau bereikt, met een net-echte boot die naar Engeland vaart, een imposante batterij aan in neon oplichtende zijpanelen, een vloer vol kanonnen die omhoog gaat, vuurwerk, een sterrenhemel. Nu nog wat meer artistiek inzicht. Nu nog fijnzinnigheid en smaak. Nu nog klasse.

Meer over