25 miljoen boete voor bestuur Landis

De voormalige bestuurders en commissarissen van het beursfonds Landis zijn woensdag door de rechter in Utrecht veroordeeld tot een schadevergoeding van 25 miljoen euro vanwege onbehoorlijk bestuur.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Het voormalige ict-bedrijf Landis ging in 2002 failliet nadat het in 1998 een beursnotering in Amsterdam had gekregen. Behalve topman Paul Kuiken draaien ook zijn mede-bestuurders Hans Bus, Bert Clemens en Alexander Ofman op voor het betalen van deze schadevergoeding, net als de commissarissen Cees de la Haye en Adrienne Vrisekoop-Sterk.

Landis werd in 1991 in Utrecht opgericht als een distributeur van producten op het gebied van ict. Het bedrijf groeide snel uit tot een onderneming met een omzet van 26 miljoen en 60 werknemers. Na de beursgang in 1998 vertienvoudigde de omzet van het bedrijf binnen twee jaar. Op het hoogtepunt had Landis liefst 3.000 werknemers in 40 verschillende vennootschappen in dienst.

Met het knappen van de internetzeepbel in 2001 bleek het concern op drijfzand te zijn gebouwd. De banken zegden het krediet op, waarna het bestuur niets anders restte dan op te stappen en het faillissement aan te vragen. Op dat moment bleek de administratie een grote janboel. In december 2011 besloot de Ondernemingskamer van het gerechtshof dat er sprake was geweest van wanbeleid. De rechtbank beaamt dit nu in zijn vonnis. De jaarrekeningen over 1999 en 2000 deugden niet. Voorlopig is de schade van het faillissement op 25 miljoen euro bepaald.

undefined

Meer over