25 Afrikanen stikken in uitlaatgas smokkelboot

De Italiaanse kustwacht heeft maandagochtend 25 lijken aangetroffen op een vluchtelingenboot die vanuit Libië het eiland Lampedusa probeerde te bereiken. De doden zaten in het scheepsruim. Ze zijn vermoedelijk gestikt in de uitlaatgassen van de machinekamer, zegt Renato di Natale, openbaar aanklager in het Siciliaanse Agrigento, waar Lampedusa onder valt.

JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - De vijftien meter lange schuit met 296 migranten aan boord was twee dagen eerder vertrokken uit Libië. De slachtoffers zaten samengepakt onder het dek. Ze waren als eersten aan boord gegaan, blijkt uit een reconstructie van de politie, en hadden de slechtste plaatsen gekregen op het bouwvallige schip: een bergplaats weinig dieper dan een kruipruimte.

Toen het ruim zich vulde met uitlaatgassen, probeerden de immigranten naar buiten te breken. Ze werden tegengehouden door de vluchtelingen op het overvolle dek. De slachtoffers zijn waarschijnlijk al kort na het vertrek gestorven.

'Ze zijn ten minste 48 uur dood, gezien de staat waarin we de lijken hebben aangetroffen', aldus Pietro Bartolo, een arts van het lokale ziekenhuis.

De Italiaanse kustwacht kreeg zondagavond een SOS-melding binnen via de mobiele telefoon van een van de opvarenden. Het schip bevond zich toen 65 kilometer uit de kust van Lampedusa. De beller maakte geen melding van doden. Bij een inspectie van het schip deed de kustwacht haar macabere vondst. Het Openbaar Ministerie in Agrigento op Sicilië stelt een onderzoek in.

Tienduizenden Afrikaanse immigranten proberen sinds jaren in krakkemikkige boten de Middellandse Zee over te steken. Sinds kort bestaat een groot deel van hen uit Afrikanen van beneden de Sahara, die tot het uitbreken van de opstand tegen Kadhafi werkten in Libië. Mensensmokkelaars plaatsen hen op propvolle schuiten.

'Dat leidt tot situaties aan boord waarin jouw dood mijn leven betekent, situaties waarin je alles riskeert', zegt Laura Boldrini, woordvoerder in Italië van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.

undefined

Meer over