208 arrestaties bij klimaatdemonstraties Parijs

In de aanloop naar de VN Klimaatconferentie in Parijs wordt toch gedemonstreerd, ondanks het verbod dat werd afgekondigd na de aanslagen in de Franse hoofdstad. Demonstranten op het Place de la Republique raakten zondagmiddag slaags met de politie. 208 mensen werden gearresteerd, meldt persbureau AFP.

Betogers worden uit elkaar gedreven door de oproerpolitie Beeld afp
Betogers worden uit elkaar gedreven door de oproerpolitieBeeld afp

Op zondagochtend vormden duizenden demonstranten een menselijke ketting. Later op de dag liep het uit de hand toen zo'n tweehonderd demonstranten vochten met de politie. Die zette traangas in om de menigte uit elkaar te drijven.

Bij het maken van de menselijke ketting was de sfeer nog heel ontspannen, aldus Joep Karskens, een Nederlandse student die naar Parijs was gegaan om te demonstreren. 'De ketting was een methode om aan het samenscholingsverbod te ontkomen. Zodra omstanders of demonstranten in een groepje geclusterd gingen staan, werden ze direct door de organisatie gevraagd zich weer in de rij te voegen.'

De gevolgen van klimaatverandering

De Volkskrant reisde in de aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs met een cameradrone de wereld over om de gevolgen van klimaatverandering in beeld te brengen. Kijk hier voor het resultaat: de klimaatspecials.

'Schandalige acties'

De Franse president Hollande veroordeelde de gewelddadige acties van een aantal demonstranten. Hij deed dat bij een EU-top in Brussel, waar de EU-lidstaten met Turkije overlegden over de migratiecrisis. Hollande zei dat deze 'schandalige' acties niets te maken hebben met de bescherming van het klimaat. 'Het is extra schandalig dat dit gebeurde op het Place de la Republique, waar bloemen en kaarsen zijn achtergelaten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van kogels van de terroristen', aldus de president, die refereerde aan de Parijse aanslagen.

Volgens Karskens maakten de demonstranten inderdaad veel muziek en kabaal, 'maar wanneer we langs een van de bloemenmonumenten op de Place de la Republique kwamen, werd dat gedempt. Dat was een gek contrast.'

Sinds die aanslagen, op 13 november, geldt in Frankrijk de noodtoestand, wat het mogelijk maakt om demonstraties te verbieden. Diverse milieuorganisaties kondigden eerder aan het verbod te respecteren.

Een grote protestmars, georganiseerd door burgerrechtenorganisatie Avaaz, ging door het verbod bijvoorbeeld niet door. Om toch een statement te maken, zette de organisatie honderden paren schoenen achter elkaar neer op het Place de La Republique.

Op de klimaattop worden 147 wereldleiders verwacht. Vanwege de aanslagen van drie weken geleden zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt.

null Beeld afp
Beeld afp

Zal klimaatakkoord ambitieus genoeg blijken?

Lees er meer over in deze vijf vragen over de klimaatconferentie in Parijs (+).

Een demonstrant op het Place de la Republique in Parijs Beeld afp
Een demonstrant op het Place de la Republique in ParijsBeeld afp
Meer over