cijfers bij het nieuws

20 miljoen prikken en dalende besmettingscijfers

De belangrijkste coronacijfers van maandag: Nederland viert de 20 miljoenste prik, net als in veel andere landen in westelijk Europa is nu zo’n beetje de helft van de bevolking volledig gevaccineerd. Daarnaast zet de daling van de besmettingscijfers door.

20 miljoen coronaprikken gezet in Nederland, bijna helft bevolking volledig geprikt

In Nederland is maandag de 20 miljoenste prik gezet. Zo’n 48 procent van de Nederlandse bevolking is volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Dit is vergelijkbaar met de meeste West-Europese landen. Op Malta en IJsland kreeg meer dan 70 procent van de bevolking twee prikken. In Denemarken is meer dan de helft van de bevolking volledig gevaccineerd, in de overige Scandinavische landen minder dan 40 procent.

In het oosten van Europa is de vaccinatiegraad, met uitzondering van Hongarije, nog een stuk lager. Kosovo, Oekraïne en Bosnië zijn de hekkensluiters, minder dan 5 procent van de bevolking is daar volledig gevaccineerd. Veel Bosniërs zijn echter in Servië een prik gaan halen en die worden niet meegeteld in deze statistieken.

Europa is inmiddels Noord-Amerika voorbij in het aantal gezette prikken naar inwonertal. In Afrika zijn verreweg de minste mensen ingeënt. Australië en Nieuw-Zeeland hebben ook relatief weinig coronavaccins toegediend, na Afrika is Oceanië het werelddeel met de minste vaccinaties.

Minder dan 250 besmettingen per honderdduizend inwoners gemeld

De afgelopen week zijn gemiddeld 5.735 positieve testen per dag geregistreerd, 43 procent minder dan de week daarvoor. Als de huidige dalende trend doorzet, kleurt Nederland binnenkort niet meer donkerrood op de kaart van het ECDC. Met 231 meldingen per honderdduizend inwoners in de afgelopen week komt Nederland onder de grens van het hoogste risiconiveau. De grens tussen donkerrood en rood is 500 per twee weken, dus 250 besmettingen per honderdduizend inwoners per week. Omdat het ECDC altijd veertien dagen terugkijkt, zal de daling waarschijnlijk deze week nog niet zorgen voor grote veranderingen. De kleuren op de EU-kaart kunnen voor de lidstaten reden zijn inreisbeperkingen in te voeren of juist op te heffen.

Meer over