NieuwsAfghanistan

20 doden na explosie en urenlang vuurgevecht bij kantoor van Afghaanse politicus

Zeker 20 mensen zijn om het leven gekomen bij een aanval op het kantoor van de voormalig chef van de Afghaanse inlichtingendiensten Amrullah Saleh. Nog eens 50 mensen raakten gewond, onder wie Saleh zelf, zo liet de regering maandag weten.

Redactie
Veiligheidstroepen bij het kantoor van Amrullah Saleh, een dag nadat de aanval is afgeslagen.  Beeld AP
Veiligheidstroepen bij het kantoor van Amrullah Saleh, een dag nadat de aanval is afgeslagen.Beeld AP

Saleh is tevens vicepresidentskandidaat bij de komende verkiezingen van president Ashraf Ghani. Zondag vond er eerst een explosie plaats bij zijn kantoor, daarna volgde een schietgevecht. De aanvallers verschansten zich in het gebouw (dat vier verdiepingen telt) en verdedigden zichzelf urenlang tegen het uitgerukte leger. Meerdere daders kwamen hierbij om het leven, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Saleh, het doelwit van de aanvallers, werd al snel geëvacueerd en bevindt zich op een veilige locatie. Hij is lichtgewond geraakt. Zeker 85 andere burgers werden ook bevrijd uit het kantoor. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar zowel de Taliban als Islamitische Staat zijn actief in Kabul en hebben er meerdere aanslagen gepleegd. Afgelopen week alleen al, vonden er drie aanslagen plaats in de stad.

Start campagne

Zondag was de start van de campagne voor de presidentiële verkiezingen van Afghanistan, die op 28 september worden gehouden. President Ghani reageerde op Twitter op de aanslag. ‘Mijn broer, ware zoon van Afghanistan en eerste vicepresidentskandidaat in mijn team, heeft een complexe aanval overleefd van vijanden van de staat. We zijn opgelucht en danken de almachtige dat de aanslag is mislukt.’

Meer over