2.838 mensen onderscheiden bij jaarlijkse lintjesregen

Duizenden mensen hebben vandaag een lintje ontvangen voor Koningsdag. Ze mogen zich voortaan bijvoorbeeld lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Door het hele land hebben 2.838 mensen een koninklijke onderscheiding gekregen. Dat is minder dan vorig jaar, toen 3.155 mensen een lintje kregen. In totaal waren 3.151 mensen voorgedragen voor een onderscheiding. Ook dat waren er minder dan vorig jaar. Het Kapittel voor de Civiele Orden, dat over de onderscheidingen gaat, heeft geen verklaring voor de daling.

Noord-Brabant (548), Zuid-Holland (539) en Noord-Holland (378) tellen de meeste gedecoreerden. Op de Antilliaanse eilanden kregen 41 mensen een onderscheiding. Rotterdam (56) en Amsterdam (43) voeren de gemeenten aan, gevolgd door Haarlemmermeer (36) en Tilburg (34). In plaatsen als Winterswijk en Enkhuizen is maar één lintje vergeven. Het Kapittel weet niet in welke plaatsen helemaal niemand in het zonnetje werd gezet.

Hoe krijg je een lintje?

Wie vindt dat iemand een lintje verdient, moet daarvoor een aanvraag indienen bij de burgemeester. Die stuurt de aanvraag door naar de commissaris van de Koning, die naar het Kapittel voor de Civiele Orden gaat. Dat legt de aanvraag voor bij de betrokken minister, die uiteindelijk de goedkeuring verleent. Het staatshoofd ondertekent elke toekenning bij Koninklijk Besluit.

Gemiddeld wordt een op de tien voordrachten afgewezen. Iemand kan worden afgewezen bij een strafblad of wanneer hij of zij nog niet lang genoeg actief is.

Vrijwilligers

De oudste persoon die een onderscheiding ontvangt is mevrouw Oversteeg-van Wolferen uit het Gelderse Westervoort. Zij is geboren in 1918. Sinds 1983 helpt zij in een centrum waar ouderen samenkomen, en is voortaan lid in de Orde van Oranje Nassau. Diezelfde onderscheiding kreeg de jongste gedecoreerde, de 34-jarige Thea de Wolde uit Meppel. Zij helpt verstandelijk en lichamelijk gehandicapte mensen bij het sporten.

Verreweg de meeste 'decorandi' zijn als vrijwilliger actief. Iets meer dan duizend vrouwen kregen een lintje, tegen ruim 1.800 mannen. Twaalf mensen kregen een lintje in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de anderen in de Orde van Oranje-Nassau.

null Beeld anp
Beeld anp

Raymann, Slagter, Hammerstein

Onder de mensen die een lintje ontvingen zijn cabaretier Jörgen Raymann, omroepbaas Jan Slagter, advocaat Oscar Hammerstein, zangeres Marga Bult en oud-PSV-directeur Jan Reker.

Hammerstein werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij wordt geprezen om zijn inzet voor hiv-patiënten. Ridder Marga Bult deed in 1987 voor Nederland mee met het Eurovisiesongfestival. Ridder Jörgen Raymann is cabaretier en tv-presentator, maar daarnaast maakt hij 'door het geven van workshops maatschappelijk taboeonderwerpen bespreekbaar, zoals huiselijk geweld'. Ook Reker werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Slagter is gedecoreerd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau, een stap hoger in de rangorde dan Ridder. Slagter is oprichter en directeur van Omroep MAX.

Ook Dirk Lips, directeur en eigenaar van Libéma (eigenaar van onder meer safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad, de Brabanthallen in Den Bosch en Autotron Rosmalen), mag zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Diezelfde onderscheiding was er voor ondernemer Jos van Tilburg, oprichter van kledingmerk G-Star RAW.

null Beeld anp
Beeld anp
Oscar Hammerstein tijdens zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De advocaat ontving het lintje uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan. Beeld anp
Oscar Hammerstein tijdens zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De advocaat ontving het lintje uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan.Beeld anp
Jan Reker tijdens zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Reker ontvangt het lintje uit handen van burgemeester Jack Mikkers. Beeld anp
Jan Reker tijdens zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Reker ontvangt het lintje uit handen van burgemeester Jack Mikkers.Beeld anp
Jan Slagter tijdens zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De directeur van Omroep Max ontving het lintje uit handen van burgemeester Charlie Aptroot. Beeld anp
Jan Slagter tijdens zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De directeur van Omroep Max ontving het lintje uit handen van burgemeester Charlie Aptroot.Beeld anp
Meer over