18 maanden cel voor Israëlische militair die gewonde Palestijn doodschoot

Een 20-jarige Israëlische sergeant die vorig jaar een ontwapende Palestijn doodschoot krijgt 18 maanden celstraf, waarvan 12 voorwaardelijk. Ook wordt hij in rang verlaagd. Dat heeft een Israëlische rechtbank in Tel Aviv dinsdag bepaald. De aanklager eiste aanvankelijk drie tot vijf jaar gevangenisstaf voor Elor Azaria. Zijn advocaten bepleitten vrijspraak.

Redactie
Elor Azaria wordt omarmd door zijn moeder in de rechtbank. Beeld ap
Elor Azaria wordt omarmd door zijn moeder in de rechtbank.Beeld ap

In maart vorig jaar kwamen videobeelden naar buiten die lieten zien hoe sergeant Azaria een gewonde Palestijn in het door Israël bezette Hebron door het hoofd schoot. Kort daarvoor had de 21-jarige Abdul Fatah al-Sharif samen met een andere Palestijn een Joodse kolonist met een mes verwond. Beide Palestijnen werden daarop door Israëlische militairen neergeschoten; Al-Sharif raakte gewond, zijn compaan overleed ter plekke. Toen Azaria hem trof, lag de Palestijn uitgeschakeld op de grond. De Israëlische sergeant zei tegen een andere soldaat dat de Palestijn het verdiende om te sterven en schoot hem dood.

De videobeelden werden verspreid door de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem. Ze werden wereldwijd gedeeld op sociale media. Vorige maand werd Azaria door de krijgsraad schuldig bevonden aan doodslag. Het komt zelden voor dat een militaire rechtbank zich buigt over een dodelijke actie van een militair op missie.

Teleurstelling

Buiten de rechtbank betuigden tientallen demonstranten dinsdag steun aan Azaria omdat hij een 'Palestijnse terrorist' had uitgeschakeld. Zij waren teleurgesteld over de straf, want hadden op vrijlating gehoopt. Toch viel de straf veel lager uit dan verwacht. Op doodslag staat in Israël een celstraf van maximaal twintig jaar.

Azaria's schuldigverklaring vorige maand leidde tot grote politieke spanningen in Israël. Hoge militairen kwalificeerden Azaria's daad als moreel verwerpelijk en in strijd met de militaire regels. Premier Benjamin Netanyahu verdedigde de sergeant aanvankelijk, maar veranderde onder druk van de publieke opinie toch van mening. Hij wilde amnestie voor de sergeant en liet de ouders van Azaria weten: 'Als vader van een soldaat en als premier wil ik benadrukken dat het leger achter zijn soldaten staat.' Een groot deel van de Israëlische bevolking lijkt Netanyahu te steunen en meent dat Azaria handelde uit zelfverdediging.

Elor Azaria wacht met zijn ouders op het vonnis dat hij kreeg in januari. Beeld afp
Elor Azaria wacht met zijn ouders op het vonnis dat hij kreeg in januari.Beeld afp
Meer over