18-jarige man aangeklaagd voor mislukte aanslag in Londense metro

Een 18-jarige man is aangeklaagd voor de mislukte aanslag vorige week vrijdag in de Londense metro. Hij was een dag later opgepakt in Dover, waar hij per veerboot Groot-Brittannië wilde ontvluchten. Twee andere verdachten zijn donderdag vrijgelaten.

Links het metrostel waarin de bom deels tot ontploffing kwam. Beeld ap
Links het metrostel waarin de bom deels tot ontploffing kwam.Beeld ap

Ahmed Hassan wordt verdacht van poging tot moord en bezit van explosieven. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de ontploffing tijdens de ochtendspits in een metrowagon op de Londense District Line, ter hoogte van halte Parsons Green. Dertig mensen raakten gewond, deels door vertrapping.

Volgens Britse media is Hassan een 18-jarige wees uit Irak die was ondergebracht bij een pleeggezin in Sunbury-on-Thames, een rijke voorstad van Londen. Bij een inval trof de politie een bom en vijftien vuurwapens aan. Hassan wordt verdacht van het bezit van acetonperoxide, een springstof die is gebruikt bij eerdere aanslagen in Europa. Vrijdagmiddag verscheen hij in een grijze trui in de Londense rechtbank, waar hij alleen zijn persoonsgegevens bevestigde.

Drie andere mannen zitten vast in verband met het gerechtelijk onderzoek, onder wie een 17-jarige jongen. Donderdag liet de politie twee andere verdachten zonder aanklacht vrij. Een van hen, de 21-jarige Yahyah Farroukh, werd de afgelopen week breed uitgelicht in de Britse pers.

Ontsnapt

Londen is ontsnapt aan een zware aanslag, zei politiecommissaris Cressida Dick vrijdag. De bom - een emmer gevuld met acetonperoxide en metaalscherven, verborgen in een Lidl-tas - ontplofte maar deels. Het bleef bij een steekvlam. 'Godzijdank is niemand gedood bij Parsons Green', aldus Dick. 'Het had zoveel erger kunnen zijn.'

Met behulp van bewakingsbeelden kwam de politie de dader op het spoor. In de media lekten video's uit waarop de veronderstelde aanslagpleger passeert met een Lidl-tas in zijn hand. Die moet later achterlaten zijn in de metro, want de dader was zelf niet ter plekke toen de bom afging. Zaterdagochtend pakte de politie Hassan op in de haven van Dover.

Diezelfde dag volgde een inval bij zijn pleegadres in Sunbury-on-Thames. Daar woont een ouder echtpaar dat de afgelopen drie decennia 268 kinderen heeft opgevangen. De laatste acht waren vluchtelingen. Voor dit werk heeft het idealistische en geliefde stel in 2009 een lintje gekregen van de koningin. Schijnbaar was Hassan een onhandelbare jongen waar zelfs de ervaren pleegouders geen raad mee wisten.

Forensische onderzoekers bij een huis in Sunbury-on-Thames. Beeld epa
Forensische onderzoekers bij een huis in Sunbury-on-Thames.Beeld epa

De ontploffing bij Parsons Green was de vijfde aanslag in Engeland dit jaar. In Londen kwamen opgeteld veertien mensen om het leven bij drie aanslagen (Westminster Bridge, London Bridge en Finsbury Park Moskee), in Manchester doodde een bom 22 aanwezigen bij een popconcert van Ariana Grande. Volgens politiecommissaris Dick hebben de autoriteiten in de afgelopen maanden zes terroristische complotten verijdeld.

Meer over