nieuws

18 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen verdachte van ‘Rolex-moord’ in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Samir El Y., de 21-jarige verdachte die heeft bekend op 8 augustus vorig jaar in Amsterdam Bas van Wijk te hebben doodgeschoten .

Samir El Y. (rechts) in de rechtbank van Amsterdam. Beeld ANP / Aloys Oosterwijk
Samir El Y. (rechts) in de rechtbank van Amsterdam.Beeld ANP / Aloys Oosterwijk

Naast gekwalificeerde doodslag wordt El Y. ten laste gelegd dat hij een horloge heeft geroofd, omstanders heeft bedreigd en illegale vuurwapens heeft verhandeld.

Op 8 augustus vorig jaar was Bas van Wijk (24) met een groep vrienden aan het genieten van het zomerse weer bij een drukke steiger aan de Nieuwe Meer, een plas aan de rand van Amsterdam-West. Na een woordenwisseling schoot El Y. Van Wijk eerst in zijn bovenbeen en daarna in zijn borst, waarna Van Wijk overleed. De verdachte vluchtte met drie vrienden.

De dodelijke schietpartij maakte veel los op sociale media in augustus. De hashtag #GerechtigheidvoorBas werd in een paar dagen ruim 43 duizend keer gebruikt, onder meer door Geert Wilders. Er werd een stille tocht gehouden, waar burgemeester Femke Halsema ook bij was. Ook op het Museumplein kwamen tientallen mensen samen om aandacht voor de dood van Bas van Wijk te vragen.

Samir El. Y. zei aan het begin van de zitting meteen dat hij spijt had. ‘Wat ik vandaag ook zal zeggen, het zal het verdriet niet wegnemen. Maar ik hoop op veel vragen antwoord te kunnen geven.’

Imitatie-Rolex

Ondanks een bekennende verklaring en praatgrage verdachte bleef veel van de precieze toedracht nog onduidelijk. Waarom was er ruzie? Waarom trok El Y. een geladen wapen? De verdachte beweert bij hoog en laag dat het horloge, dat later een imitatie-Rolex bleek te zijn, geen rol speelde. Hij ging slechts ‘verhaal halen’, en om de jongens te ‘vernederen’, of om ‘indruk te maken’ op hen, vroeg hij om het horloge.

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat El Y. een antisociale gedragsstoornis heeft met psychopathische trekken. Hij heeft gebrekkige impulscontrole, verhoogde prikkelbaarheid en kan niet goed afstemmen op emoties van anderen. Bovendien heeft hij een ernstig cannabisprobleem, hij rookt ongeveer 20 joints per dag.

De verdachte heeft een lang verleden met instanties. Sinds hij op zijn dertiende begon met blowen is er sprake van een opeenstapeling van problemen: hij spijbelde veel, had ‘slechte vrienden’, verpestte zijn opleiding en kwam meermaals in aanraking met politie en justitie, onder meer wegens een mishandeling, diefstal en inbraak.

De conclusie van het psychologisch onderzoek was dat de kans op recidive groot is bij El Y. en dat hij niet volgens het jeugdrecht berecht zou moeten worden. De deskundigen raadden aan de verdachte tbs met dwangverpleging op te leggen. Daar ging het OM in mee.

Op 22 april is er een tweede zitting.

Meer over