Nieuws

175 aanhoudingen in Rotterdam bij demonstraties Extinction Rebellion tegen fossiele industrie

Bij demonstraties in Rotterdam zijn dinsdagmiddag 175 klimaatactivisten van Extinction Rebellion aangehouden. De actievoerders blokkeerden een kolencentrale en een weg in Rotterdam, en eisen een einde aan de fossiele industrie.

Maarten Albers
Actievoerder van Extinction Rebellion demonstreren voor het hoofdkantoor van Shell. De actie is gericht tegen de oliemaatschappij en de fossiele industrie in het algemeen. Beeld Robin van Lonkhuijsen / ANP
Actievoerder van Extinction Rebellion demonstreren voor het hoofdkantoor van Shell. De actie is gericht tegen de oliemaatschappij en de fossiele industrie in het algemeen.Beeld Robin van Lonkhuijsen / ANP

Rond het middaguur ketenden de zogenoemde rebellen van Exinction Rebellion zich vast aan een industriële spoorlijn op de Maasvlakte, om de transporten van steenkool naar de centrale tegen te houden. Ook blokkeerden ze toegangswegen naar de centrale en naar het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO), dat een belangrijke rol speelt in de overslag van steenkool in de Rotterdamse haven. De politie verrichtte daar 65 aanhoudingen.

De overige 110 aanhoudingen vonden plaats in het centrum van Rotterdam op het Weena, ter hoogte van olie- en gasbedrijf Shell. De betogers daar hadden zich vastgeketend aan een gele auto en hadden spandoeken bij zich met teksten als ‘Laat de fossiele industrie uitsterven’. Iedereen die na herhaaldelijke verzoeken van de politie weigerde te vertrekken, werd gearresteerd. Dinsdagavond waren alle arrestanten alweer op vrije voeten.

EMO bevestigde dat er werd gedemonstreerd bij het bedrijf, maar zei dat de actievoerders het terrein niet hadden betreden. ‘Er liggen mensen op het spoor en daardoor kan er geen spoorvervoer plaatsvinden’, aldus een woordvoerster. ‘Maar het is niet zo dat hierdoor de hele operatie is verstoord.’ Onyx Power, dat de centrale uitbaat, liet weten dat het werk daar gewoon kan doorgaan.

De centrale van Onyx kwam onlangs in het nieuws omdat eigenaar Riverstone de geplande sluiting niet door liet gaan. In plaats daarvan laat de investeringsmaatschappij de centrale nu op eenderde van de capaciteit draaien, en strijkt ze voor de onbenutte capaciteit mogelijk een miljard euro staatssteun op.

‘De beslissing om de Onyx kolencentrale open te houden is slecht voor het klimaat en voor de werknemers van het bedrijf, die gebukt gaan onder aanhoudende baanonzekerheid en hoge werkdruk’, stelt de actiegroep in een verklaring. ‘Omdat de regering geen actie onderneemt tegen deze grootvervuiler doet Extinction Rebellion dit met een massale economisch disruptieve actie.’

Er is brede consensus onder klimaatwetenschappers dat de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen voor 2025 sterk moet dalen om de opwarming onder de 1,5 graden te houden. De activisten eisen daarom drastische maatregelen tegen bedrijven die die uitstoot faciliteren: ‘Overheden moeten het einde van de fossiele industrie radicaal afdwingen.’ Voor werknemers willen ze ‘een gegarandeerde groene baan’ of ‘een nette regeling richting uittreding’.

Ook bij de aandeelhoudersvergadering van Shell in Londen was er dinsdagmiddag een protest van klimaatactivisten. Tientallen demonstranten in de zaal riepen leuzen als ‘Shell must fall’ en ‘We will stop you’. Na enige tijd werden ze verwijderd door de politie. Drie van hen werden gearresteerd.

Meer over