173 Mannen en slechts 27 vrouwen

Prins Bernhard heeft het niet gehaald, evenmin als Hans Wiegel en Dries van Agt. En dat terwijl prins Claus en Hans van Mierlo wtot de uitverkorenen behoren: zij staan op de lijst van tweehonderd Nederlanders die in aanmerking komen voor de titel 'De Grootste Nederlander'....

Na Engeland en Duitsland kiest Nederland zijn belangrijkste inwoner aller tijden. De KRO, die het format kocht van de BBC, organiseert de verkiezingen samen met De Telegraaf en het Historisch Nieuwsblad. Vanaf maandag kan er worden gestemd. In de aanloop naar de finale op 15 november vallen steeds meer kandidaten af.

De lijst werd samengesteld door cultuurhistoricus Herman Pleij, voormalig Kamerlid Andrvan Es en schrijver Joost Zwagerman. Zij selecteerden Johan Cruijff, Willem van Oranje, Willem Drees, Vincent van Gogh en Erasmus, maar ook dj Tio, Pim Fortuyn, Paul de Leeuw, Rudi Carrell, Andran Duin, Leontien van Moorsel en Hans Teeuwen. Criteria: nalatenschap, genialiteit, leiderschap, moed, medeleven, historische betekenis en 'nationaal gevoel'.

Op de Nederlandse lijst staan opvallend weinig vrouwen: 27, tegen 173 mannen. Deze week kan het publiek nog suggesties doen, maar de jury beslist. Dat er al een lijst is, komt door de ervaringen in Engeland. Daar mocht het publiek z mensen aandragen, waardoor er maar liefst dertigduizend kandidaten kwamen, onder wie talloze familieleden.

Evan de ontbrekende beroemdhedenis Adrianus VI, de enige paus die Nederland ooit voortbracht. Jurylid Herman Pleij: 'Als er sukkelpaus is geweest, dan is het wel de Nederlandse paus. Hij heeft ni¿ets van betekenis gedaan.' Dat prins Bernhard ontbreekt, ligt aan zijn omstreden reputatie, zegt de jury.

In Engeland en Duitsland leidde de verkiezing van de Greatest Briton (Winston Churchill) en Unsere Beste (Konrad Adenauer) tot verhitte debatten, vooral toen Adolf Hitler van deelname werd uitgesloten.

Meer over