17.000 Ex-medewerkers Stasi bij overheid

Bij de Duitse overheid werken ongeveer 17.000 mensen die eerder actief waren binnen de Stasi, de geheime dienst van het voormalige Oost-Duitsland. Dat zijn er aanmerkelijk meer dan tot dusver werd gedacht.

ANP

Dat heeft de Duitse editie van de zakenkrant Financial Times donderdag gemeld. Volgens een inventarisatie van het blad zijn de oud-medewerkers van de Stasi werkzaam in oostelijke deelstaten als Mecklenburg-Voor-Pommeren, Brandenburg en Thüringen.

Woensdag had de Duitse recherchedienst BKA nog erkend dat ze bij de hereniging van de Oost- en West-Duitsland een aantal oud-medewerkers van de Stasi had overgenomen. Van hen zouden er nog 23 actief zijn.

De discussie over de Stasi is dit jaar in Duitsland weer opgelaaid door verschillende zaken. Zo werd bekend dat de West-Duitse student Benno Ohnesorg in 1967 door een agent is doodgeschoten die informant was voor de Stasi. Vorige week meldde de Duitse omroep ARD dat bij de politie in Brandenburg circa honderd oud-medewerkers van de Stasi werken. De autoriteiten stelden dat het om 58 personen gaat.

De Vereniging van Slachtoffers van het Stalinisme (VOS) in Duitsland noemt het een slag in het gezicht van de mensen die in de DDR zijn vervolgd, dat nog zo veel oud-personeelsleden van de Stasi bij de overheid werken, aldus de ARD donderdag. De Stasi was voor 1989 een van de effectiefste veiligheidsdiensten ter wereld. De dienst bespioneerde vooral de eigen burgers en werkte met een uitgebreid netwerk van informanten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel neemt een moment stilte in acht, nadat zij een krans heeft gelegd. Op de achtergrond een oud-gevangenis van de Stasi. (Reuters) Beeld
De Duitse bondskanselier Angela Merkel neemt een moment stilte in acht, nadat zij een krans heeft gelegd. Op de achtergrond een oud-gevangenis van de Stasi. (Reuters)
Meer over