160 klachten over fraude stembusgang Afghanistan

De Afghaanse kiescommissie is begonnen met het tellen van de stemmen die bij de presidentsverkiezingen zijn uitgebracht. Een woordvoerder van de kiescommissie zei dat circa 7 miljoen van de ruim 12 miljoen stemgerechtigden hebben gestemd. De eerste uitslagen worden vandaag verwacht.

De stemmen worden geteld. Beeld epa
De stemmen worden geteld.Beeld epa

De stemmen worden de eerste keer in de stemlokalen geteld en daarna nog een keer in het hoofdkantoor van de kiescommissie in de hoofdstad Kabul.

Medewerkers van de kiescommissie lieten weten dat er circa 160 klachten over mogelijke fraude bij de stembusgang zijn binnengekomen, aldus de BBC. Ook is er een aantal meldingen gedaan over geweld bij de stembureaus en een tekort aan stembiljetten.

Obama
De Amerikaanse president Barack Obama prees Afghanistan voor de goede opkomst tijdens de stembusgang. NAVO-topman Anders Rasmussen noemde de verkiezingen 'een historisch moment' voor het land.

De Afghanen kozen gisteren een nieuwe president, die Hamid Karzai zal opvolgen. Van de acht kandidaten - allen man - zijn er drie echte kanshebbers. Het gaat om twee oud-ministers van Buitenlandse Zaken, Abdullah Abdullah (60) en Zalmay Rassoul (72), en oud-minister Ashraf Ghani Ahmadzai van Financiën. Mocht geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen halen, volgt er eind mei een tweede ronde. De Afghaanse bevolking koos niet alleen een nieuwe president, maar ook nieuwe provinciebesturen.

De verkiezing vond plaats aan de vooravond van het vertrek van NAVO's internationale troepenmacht ISAF. Die heeft de afgelopen jaren geprobeerd van Afghanistan een stabiel, veilig en democratisch land te maken. 'Dit is een historisch moment voor Afghanistan', zei NAVO-topman Anders Rasmussen in een verklaring. 'Elke stem telt, en elke stem is er één voor democratie. Jonge en oude Afghanen hebben duidelijk hun vastberadenheid getoond om iets te zeggen te hebben over de toekomst van hun land.'

Stiptheid
Rasmussen prees de stiptheid van de stembusgang en het levendige debat in de politiek, de media en onder de burgers. Bovendien 'kunnen de Afghanen trots zijn op de beveiliging van de verkiezing, die echt minimale steun van de ISAF kreeg.' Hoewel burgers vreesden voor bloedvergieten, vonden er 'slechts' enkele, relatief kleine aanslagen plaats.

Twee van de drie grootste kanshebbers maakten gisteravond echter hun onvrede kenbaar. Volgens Ashraf Ghani Ahmadzai, oud-minister van Financiën, hebben enkele waarnemers van zijn partij 'duidelijke fraude' ontdekt in sommige stembureaus. Details gaf hij echter niet.

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken en oppositieleider Abdullah Abdullah liet weten dat zijn aanhangers meerdere klachten hebben ingediend over regeringstroepen die hen bij het stemmen zouden hebben gehinderd.

De stemlokalen waren vanwege drukte een uur langer geopend. Zo'n 200 van de ruim 6400 kieslokalen konden wegens veiligheidsredenen niet worden geopend.

De Nederlandse Europarlementariër Thijs Berman, voorzitter van de waarnemersmissie van de Europese Unie, stelde zijn werk in Kabul een half uurtje uit vanwege een dreigende situatie. 'We besloten even te wachten en binnen te blijven en kregen na een half uur een seintje dat het veilig was', zei Berman. Hij zag lange rijen voor de stembureaus. 'Binnen was het over het algemeen rustig.'

Verslaan
De Taliban hebben gezegd al het mogelijke te doen om het verkiezingsproces te verstoren, maar de Afghanen zijn vastbesloten hen te verslaan door hun stem uit te brengen, zegt Europarlementariër Thijs Berman. Berman is voorzitter van de waarnemersmissie van de Europese Unie en heeft geconstateerd dat de Afghanen zeer gemotiveerd zijn om hun stem uit te brengen.

Op diverse plaatsen zijn de verkiezingen verstoord door aanslagen, al zijn er geen meldingen van grote incidenten. In het zuidoosten van Afghanistan raakten vier mensen gewond door een explosie in een stembureau in de provincie Logar. Volgens de plaatselijke autoriteiten vond de explosie plaats in een stembureau in een school, enkele uren na de opening.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over