1500 beginnende bestuurders beboet wegens alcohol

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft sinds de verlaging van de toegestane hoeveelheid alcohol voor beginnende bestuurders op 1 januari, ruim 1500 mensen beboet die te veel hadden gedronken.

Iets meer dan 850 beginnende bestuurders hadden een alcoholpromillage tussen de 0,2 en 0,5, 690 bestuurders bliezen zelfs meer dan 0,5.

Een woordvoerder van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) bevestigde woensdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad. Nederland telt tussen de 700.000 tot 800.000 beginnende bestuurders.

0,2 promille

Automobilisten die korter dan vijf jaar hun rijbewijs hebben en dat na 30 maart 2002 hebben gehaald, mogen maximaal 0,2 promille blazen bij een controle. Is het promillage hoger, dan krijgt de beginnende bestuurder een boete. Ook krijgen ze een punt op hun rijbewijs, bij drie punten zijn ze dat kwijt.

Gaat het promillage boven de 0,8 dan kan de rechter de rijbevoegdheid afnemenen een cel- of taakstraf opleggen. Voor bestuurders die langer dan vijf jaar hun rijbewijs hebben geldt een limiet van 0,5 promille.

Gerichtere controles

De politie gaat de komende maanden gerichter controleren op beschonken jongeren. De woordvoerder van het BVOM zegt dat die controles plaats kunnen vinden op vrijdag na de weekborrel en 's middags bij voetbalkantines.

In totaal bekeurde de politie ruim 18.000 automobilisten in het eerste halfjaar van 2006.

Meer over