14 Nobelprijswinnaars bij Nederlandse uitgeverij (en uitgever voorspelde goed)

En weer is het een schrijver uit de stal van Eric Vissers uitgeverij De Geus die de Nobelprijs voor de literatuur wint. Riep hij vorig jaar ruim van tevoren dat zijn Chinees Mo Yan er met de literatuurcup vandoor zou gaan, de Canadese schrijfster Alice Munro had hij voor 2013 boven aan de lijst gezet.

John Schoorl
Nobelprijswinnares Alice Munro Beeld ANP
Nobelprijswinnares Alice MunroBeeld ANP

Vanaf de Frankfurter Buchmesse laat Visser weten dat hij nu veertien Nobelprijswinnaars in zijn fonds heeft: drie voor de vredespijs, en elf voor literatuur. En acht auteurs daarvan had hij al getekend voordat ze in de prijzen vielen. Denk maar aan schrijvers waarvan tal van uitgevers zeiden: wat moet je ermee, zoals Herta Müller, J.M.G. Le Clézio en Dario Fo. Je kunt zeggen dat hij een neusje heeft voor internationaal aansprekende schrijvers, voor toekomstige prijswinnaars, verspreid over alle continenten.

Hoe het toch komt? Visser zegt dat hij van verhalenvertellers houdt, net als de Nobelprijsjury. En dat hij geduld heeft met zijn auteurs, en ze om hun kwaliteit blijft waarderen, waar ze ook ter wereld vandaan komen, dus niet alleen uit Amerika of Engeland. 'We kiezen voor een auteur en die blijven we trouw. Terwijl de meeste uitgeverijen tegenwoordig voor het snelle succes gaan.'

Alice Munro - hij vond het heel lang een mooie auteur, maar eerst had uitgeverij Goossens haar in portefeuille, en toen kwam Ambo Anthos; hij viste telkens achter het net. Totdat ze het genoeg vonden, zijn concurrenten. Munro kende zulke bedroevende verkoopcijfers dat ze haar aan Visser lieten. 'Maar het lag nooit aan de geweldige verhalen van Munro, dat zijn gewoon verschillende romans van zestig bladzijden bij elkaar', zegt hij.'Inkopers voor boekhandelaren wilden nooit verhalenbundels, dus dan verkoop je ze ook niet.'

Elf titels
Elke nieuw boek, zoals het onlangs uitgegeven Lief leven, komt bij De Geus uit, en onlangs nog kocht hij de resterende rechten van Munro's oudere boeken op. Elf titels heeft hij nu in bezit, waarvan er zes zijn vertaald. Met name door het enthousiasme van Herman Koch, die een voorwoord schreef bij één van haar verhalenbundels, verkocht hij zowaar vierduizend exemplaren.

In Stockholm hoopt hij Munro voor het eerst te ontmoeten bij weer een uitreiking van de Nobelprijs voor de literatuur. Het is de derde keer dat hij met zijn vrouw en zakenpartner Annemie Jans daar zal zijn. Eric Visser vindt het een eer om van zo'n literair spektakel getuige te zijn.

Vandaag in de Volkskrant: Alice Munro, 'zus' van Tsjechov

Meer over