'132-jaar oude' Georgische overleden

Een Georgische vrouw die beweerde de oudste mens ter wereld te zijn, is overleden. Als haar papieren kloppen, zou ze 132 jaar oud geweest zijn, maar haar leeftijd is nooit officieel bevestigd. Antisa Khvichava bezit een paspoort uit de tijd van de Sovjet-Unie waarin de geboortedatum van 8 juli 1880 te lezen is.

Antisa Khvichava claimde te zijn geboren in 1880. Beeld EPA
Antisa Khvichava claimde te zijn geboren in 1880.Beeld EPA

Ze leefde in het afgelegen dorp Sachino in het noordwesten van Georgië. Ze zegt al sinds 1965 met pensioen te zijn, toen ze op 85-jarige leeftijd haar baan als theeplukker opgaf. Indien haar leeftijd klopt, was ze slechts tien jaar jonger dan Lenin, de eerste communistische leider van Rusland.

De vrouw had twaalf kleinkinderen, achttien achterkleinkinderen en vier achterachterkleinkinderen. Zoals vele andere eeuwlingen verklaarde ze dagelijks een glaasje alcohol te drinken. Khvichava zou 31 jaar geweest zijn, toen de Titanic in 1912 zonk. Ze zou al 61 geweest zijn, toen de Sovjet-Unie in 1941 in de Tweede Wereldoorlog stapte. De val van de Sovjet-Unie maakte ze dan weer als 111-jarige mee.

Geen officieel record
Het blijft echter de vraag of haar leeftijd klopt. Haar geboortecertificaat is ze tijdens jaren van revoluties en burgeroorlogen verloren en zonder die documenten zal haar leeftijd nooit officieel kunnen worden bewezen. De enige papieren die ze heeft, werden lang na haar geboorte opgesteld. De lokale overheid, familie en vrienden bevestigen echter wel allemaal dat Khvichava 132 jaar was toen ze stierf.

Officieel is de oudste nog levende persoon de Amerikaanse Besse Cooper. Zij beschikt over een geboortecertificaat dat dateert van augustus 1896 en is dus 116 jaar. Het record staat echter nog altijd op naam van de Française Jeanne Calment, die leefde van 1875 tot 1997. Zij stierf op een leeftijd van 122 jaar en 164 dagen. Ze zou als jonge vrouw nog de kunstenaar Vincent Van Gogh ontmoet hebben.

Khvichava toont haar paspoort. Beeld EPA
Khvichava toont haar paspoort.Beeld EPA
Antisa Khvichava kort voor haar dood. Beeld EPA
Antisa Khvichava kort voor haar dood.Beeld EPA
Het duplicaat-geboortebewijs. Beeld EPA
Het duplicaat-geboortebewijs.Beeld EPA
Meer over