13 Duitse steden azen op kandidatuur Olympische Spelen 2032

Het Roergebied en het Rijnland willen zich kandideren voor de Olympische Zomerspelen van 2032. Dertien Duitse steden staan te popelen om over vijftien jaar de wereld en haar elfduizend atleten te ontvangen.

Kinderen vormen de Olympische ringen op het strand van Lausanne, ter gelegenheid van een grote vergadering in de Zwitserse stad. Beeld epa
Kinderen vormen de Olympische ringen op het strand van Lausanne, ter gelegenheid van een grote vergadering in de Zwitserse stad.Beeld epa

Het is vooralsnog nog niet meer dan een plan dat 'Rhein Ruhr Olympic City Initiative' is genoemd. Pas over acht jaar, in 2025, beslist het IOC, het Internationaal Olympisch Comité.

Het Duitse plan wordt uitgedragen door de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De nieuwe minister-president Armin Laschet (CDU) van de deelstaat ziet grote kansen om de omvangrijke sportvoorzieningen in het dichtbevolkte, industriële gebied te benutten. 80 procent van de stadions is al beschikbaar. Slechts het Olympisch Stadion, het atletendorp en een nieuwe kanobaan moeten nog gebouwd worden.

Door te kiezen voor reeds bestaande accommodaties, geheel naar de geest van de 2020-hervorming van het IOC, zouden de kosten beperkt zijn. De miljarden verslindende olympische ondernemingen van Athene (2004), Sotsji (2014) en Rio (2016) maakten westerse landen huiverig zich kandidaat te stellen. In Duitsland gingen zo de kandidatuur van München (Winterspelen 2022) en Hamburg (Zomerspelen 2024) te gronde. Het volk was in referenda mordicus tegen.

Breed gedragen

In het Rijn en Roer-initiatief draait het om liefst dertien steden met een grote sportinfrastructuur. Van die dertien kandideerde Düsseldorf zich al eens: voor de Spelen van 2012. De andere steden zijn Bonn, Keulen, Leverkusen, Dortmund, Duisburg, Essen, Krefeld, Gelsenkirchen, Recklinghausen, Oberhausen, Mönchengladbach en Aken. De laatste twee topsportoorden staan bekend om hun hockeystadion en paardensportarena aan de Nederlandse grens.

Als de Rijn Roer-regio zich daadwerkelijk kandideert, moet het project breed gedragen worden. Volgens de vicevoorzitter van het Duitse olympische comité (DOSB), Walter Schneeloch, kan Duitsland zich geen vierde nederlaag permitteren. München ging tweemaal onderuit; eenmaal in Durban 2011 en eenmaal eigener beweging. Hamburg trok zichzelf terug uit de race voor 2024. De Duitsers hebben hoop op een goede ontvangst in het IOC, omdat in 2025, het jaar dat er beslist wordt over de gaststad van 2032, de Duitser Thomas Bach zijn afscheid als IOC-voorzitter zal vieren. De vergadering, voor meer dan de helft bestaand uit Europeanen, zal hem normaliter gunstig gestemd zijn.

Vorige week besloot het IOC de Olympische Spelen van 2024 en 2028 in één keer aan te besteden. Parijs en Los Angeles moeten met elkaar in een tripartite overeenkomst de uiteindelijke verdeling tot stand brengen. Parijs in 2024 en Los Angeles in 2028 zijn voor velen in olympische kringen al een uitgemaakte zaak. De Nederlandse kandidatuur voor 2028 werd in 2012, door het kabinet-Rutte 2, uit bezuinigingsoverwegingen reeds geschrapt. Het NOC*NSF liep toen al twaalf jaar de wereld warm te maken voor een Nederlandse kandidatuur.

Meer over