12 jaar cel geëist tegen topman Samsung wegens omkoping Zuid-Koreaanse president

Zuid-Koreaanse aanklagers hebben maandag twaalf jaar celstraf geëist tegen de machtige vicepresident van elektronicaconcern Samsung, Jay Y. Lee. Lee staat onder meer terecht voor omkoping van de voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye, die wegens hetzelfde corruptieschandaal moest aftreden.

Lee Jae-yong arriveert bij het proces. Beeld afp
Lee Jae-yong arriveert bij het proces.Beeld afp

Lee zegt onschuldig te zijn, maar volgens de speciale aanklager is er bewijs dat hij ruim 32,7 miljoen euro aan steekpenningen aan een vertrouweling van de afgetreden president Park betaalde. Op die manier verzekerde de Samsung-topman zich van politieke steun voor de fusie van twee dochterondernemingen.

De 49-jarige Lee zit sinds februari in voorlopige hechtenis. Naast omkoping loopt er ook een aanklacht wegens verduistering tegen de Samsung-bestuurder, maar in die zaak is de eis nog niet bekend.

Naast de bekendste tak van Samsung - elektronica - handelt de familie Lee in honderden andere producten, van schepen en vastgoed tot hotels en verzekeringen. Alleen de elektronicatak is al goed voor een vijfde van de Koreaanse export.

Geen gratie meer

Vier andere topmanagers van het bedrijf worden eveneens aangeklaagd voor omkoping en verduistering. Sinds het corruptieschandaal is de top van het hiërarchische Samsung in een machtsvacuüm belandt, maar het is de vraag of de familie Lee niet gewoon weer aan de macht komt als het stof is neergedaald.

In dat opzicht heeft de familie achter Samsung echter haar tijd niet mee, want de progressieve nieuwe president van Zuid-Korea wil de macht van de grote familiebedrijven proberen te breken. Daartoe wil Moon Jae een nieuwe, onafhankelijke tak van het Openbaar Ministerie oprichten die zich alleen op de top van de politiek en het bedrijfsleven gaat richten en veroordeelde topmannen geen gratie meer verlenen.

Naar verwachting doet de rechtbank op 27 augustus uitspraak.

Meer over