109 voorstellingen

'Samenleven' is het thema van dit jaar. Met de nadruk op modern muziektheater en kleinschalig theater uit Zuid-Amerika.

HEIN JANSSENAMSTERDAM

Het Holland Festival zet voor de editie 2013 vooral een accent op modern muziektheater. Daarnaast is er een focus op kleinschalig theater uit Zuid- Amerika en een aantal toneelvoorstellingen van klassieke schrijvers (Ibsen, Tsjechov, Brecht) in moderne ensceneringen.

Het festival - het een na laatste onder leiding van Pierre Audi, die in 2014 afscheid neemt - opent op 1 juni met de muziektheatervoorstelling Quartett, een productie van Teatro alla Scala uit Milaan, gebaseerd op de tekst van Heiner Müller. In totaal zijn 45 producties te zien in 109 voorstellingen. Het inhoudelijke thema dit jaar is 'Samenleven', zowel in klein verband (familie, geliefden) als in bredere context (maatschappij, rassen).

Grote namen in het muziektheater-programma zijn Desdemona naar een tekst van Nobelprijs-winnares Toni Morrison, in regie van Peter Sellars, de 3D-opera Sunken Garden van Michiel van der Aa (muziek) en David Mitchell (libretto), en een nieuwe opera in regie van Jan Fabre over de problematische verhouding tussen Richard Wagner en Friederich Nietzsche. Piere Audi zelf ensceneert Suster Bertken van Rob Zuidam, over de middeleeuwse mystica die zich liet inmetselen.

In de sector theater staan Wilde Eend van Ibsen (door de Australische theatergroep Belvoir), De Meeuw van Tsjechov (Toneelgroep Amsterdam, regie Thomas Ostermeier) en Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui van Bertolt Brecht (Berliner Ensemble) op het programma. In het dansprogramma is de komst van L.A. Dance Project van choreograaf Benjamin Millepied bijzonder; hij is vooral bekend door de film Black Swan.

Het muziekprogramma start met een concert van het Algerijnse populaire orkest El Gusto, met volksmuziek uit de kashba van Algiers. Daarnaast is er muziek uit Ierland (The Gloaming) en Oost-Tirol (Franui).

Hedendaagse muziek komt aan bod met het magnum opus Nine Rivers van de Schotse componist James Dillon. De Radio Kamer Filharmonie neemt op het HF 2013 afscheid met werk van onder anderen Dusapin en Matijs de Roo. Samen met De Nederlandse Opera en de NTR wordt in het Amsterdamse Oosterpark Die Meistersinger von Nürnberg opgevoerd.

Een opvallend onderdeel in HF 2013 is de vertoning van de gerestaureerde West Side Story, de musicalfilm van Robert Wise (regie) en Leonard Bernstein (muziek), met live muziek door het Radio Filharmonisch Orkest. Ook bijzonder is de komst van het spectaculaire bewegingstheater Hans was heiri van Zimmermann & De Perrot, een combinatie van circus, dans en muziek, opgevoerd in theater Carré. De installatie Exhibit B van Brett Baily is een aanklacht tegen de wandaden uit het koloniale verleden, met extra aandacht voor de relatie Nederland-Suriname.

Het Holland Festival - dat tot 26 juni duurt - krijgt dit jaar behalve subsidie van het Rijk en de gemeente Amsterdam ook een aanzienlijke bijdrage van het SNS Reaal Fonds. Of dat ook in de toekomst ook zo zal zijn, is nog niet bekend.

undefined

Meer over