nieuws

10 jaar cel voor beramen aanslag Wilders

Junaid I., die in 2018 een terroristische aanslag voorbereidde op Geert Wilders, is vandaag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. De veroordeelde kwam drie jaar geleden vanuit Frankrijk naar Nederland om Wilders te vermoorden.

Geert Wilders (PVV) tijdens het lijsttrekkersdebat in 2008. Beeld ANP
Geert Wilders (PVV) tijdens het lijsttrekkersdebat in 2008.Beeld ANP

In juni van dat jaar had Wilders een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed aangekondigd, wat hem toen al op vele doodsbedreigingen kwam te staan. Het was tevens de aanleiding voor de 28-jarige Pakistaan om een aanslag te beramen. Dat blijkt onder meer uit een filmpje dat I. op Facebook zette, waarin hij de politicus bedreigde en anderen opriep hem te helpen.

De rechtbank had Junaid I. al tien jaar cel opgelegd, maar I. ging in hoger beroep. Naar eigen zeggen is hij nooit serieus van plan geweest om een aanslag te plegen. Hij zou slechts op zoek zijn geweest naar steun voor een demonstratie. Het hof oordeelt echter dat de verdachte nog altijd het doel heeft om Wilders te vermoorden. Bovendien herkent de rechtbank bij I. verschillende risicofactoren voor gewelddadig extremisme.

De rechtbank benadrukt dat een aanslag niet alleen mogelijk het leven van de PVV-leider had gekost, maar ook een enorme impact zou hebben op de Nederlandse democratische samenleving. ‘Politici zouden hun werk niet meer aandurven of zodanig beveiligd moeten worden dat zij hun werk niet meer goed kunnen of willen uitoefenen,’ aldus het persbericht van de rechtbank.

Meer over