'1 aprilgrap is pas geslaagd bij genoeg media-aandacht'

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een gen gevonden, dat alleen voorkomt bij echte Groningers. Het gen, dat GRUNN1 is genoemd, zorgt voor 'hardwerkende, trotse en zelfstandige mensen'. Bijzonder nieuws, als het geen 1 aprilgrap zou zijn. Dat het om een grap gaat, blijkt uit het feit dat proefpersonen zich dinsdag, op 1 april, kunnen aanmelden.

1 Aprilgrap in 2012: De nepbom in een singel in Leeuwarden Beeld ANP
1 Aprilgrap in 2012: De nepbom in een singel in LeeuwardenBeeld ANP

'Het zijn tegenwoordig vooral mediagrappen', meent het Meertens Instituut, dat onderzoek doet naar de Nederlandse taal en cultuur. 'De oervorm van de 1 aprilgrap sterft al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw uit.' Tot die tijd was het heel populair om mensen op pad te sturen om niet-bestaande voorwerpen te halen, zoals zuurkoolzaad of een aardbeienontpitter. 'Dergelijke fopopdrachten komen bijna alleen nog voor in het leger en in ziekenhuizen.'

Zangkampioen
Tegenwoordig is een 1 aprilgrap pas geslaagd als media erin trappen, stelt het instituut, dat vorig jaar zelf succes had met een 1 aprilgrap. Mensen konden haren insturen voor een afstammelingenonderzoek naar Willem van Oranje en dat deden tientallen Nederlanders. Het is afwachten hoeveel vogelaars het geluid van merels hebben opgestuurd naar het programma Vroege Vogels, dat dinsdagavond op tv bekendmaakt welke merel de zangkampioen 2014 is. Die merel krijgt een eigen lied. De gemeente Ede verwacht dinsdag hulp bij het uitzetten van regenwormen in de wegbermen.

Een school in Brabant vraagt alle kinderen om op sloffen naar school te komen, omdat de vloeren net zijn geboend. En de Jonge Democraten gaan een hommage brengen aan de Republiek der Verenigde Nederlanden, die ontstond nadat hertog Alva op 1 april de slag om Den Briel had verloren. Maar daarmee zitten ze volgens het Meertens Instituut fout, want de 1 aprilgrap heeft daar, anders dan wel wordt aangenomen, niets mee te maken. Er zijn namelijk al grappen bekend van vóór 1 april 1572.

Guldencoins
Hoewel grapjes als 'je veter zit los' onuitroeibaar zijn, rukken met name de digitale fopberichten op. Zo kunnen mensen dinsdag via een website voor 1 euro 100 guldencoins krijgen, om daarmee ouderwets maar wel virtueel te betalen. Bezorgservice Thuisbezorgd.nl claimt vanaf dinsdag pizza's te bezorgen voordat ze zijn besteld. Het bedrijf zou precies weten wie wanneer wat bestelt en dat alvast komen brengen. Wie dat niet leuk vindt, mag overslaan.

Meer over