007 krijgt jeugd als nette kostschooltiener

Hoe moet dat met het geweld, de seks, de achtervolgingen in vreemde voertuigen en de onafscheidelijke wodka-martini? James Bond zal volgend jaar als tienerheld worden beschreven in een nieuwe serie boeken....

Van onze correspondent Peter de Waard

De schrijver Charlie Higson is door de Ian Fleming Estate gevraagd het verhaal te vertellen van een jonge James Bond die als teenager in de jaren dertig opgroeit op de exclusieve kostschool Eton.

Higson (45) noemt de opdracht een droom. 'Het is te mooi om waar te zijn. Ik ben opgegroeid met James Bond. Ik heb mij erbij neergelegd dat ik de rol nooit zal spelen, maar het is eigenlijk nog mooier om over hem te mogen schrijven.'

In het eerste deel, dat begin 2005 door Penguin zal worden uitgebracht, zal de jonge Bond een Schots kasteel bezoeken, waar een rijke Amerikaan bezig is met een aantal zeer gevaarlijke experimenten. Higson zal ook beschrijven hoe Bond de dood van zijn beide ouders verwerkt. In de boeken van Ian Fleming wordt gesuggereerd dat ze zijn omgekomen bij een ski-ongeluk.

De Bond-fans zijn er niet onverdeeld blij mee. Het hele paasweekeinde maakten zij op de talrijke aan 007 gewijde websites massaal hun ongenoegen kenbaarover dit initiatief. Volgens enquetes zou 80 procent van de fans het idee afkeuren. Zij willen niet dat in navolging van Indiana Jones ook van hun James Bond een jonge snotaap wordt gemaakt. 'James Bond zal verworden tot een Harry Potter. Goodbye James', schreef een van de fans op de websites. 'Bond staat voor geweld, seks en drank. Hoe moet dat nu?'

Gelukkig zal de rechtgeaarde James Bond-fan zich kunnen troosten met een nieuwe film over de echte held, waarvoor de opnamen volgend jaar zullen beginnen. Het is nog niet zeker of de acteur Pierce Brosnan, die de rol van Bond heeft vertolkt in vier films, ook dit keer agent 007 zal spelen. Brosnan (50) zei vorige week dat de producers hem vorig jaar weliswaar opnieuw hebben gevraagd voor de rol 'en ik heb ja gezegd'.

Vervolgens heeft hij echter niets meer vernomen. Geruchten doen de ronde dat de producers een jongere acteur Ewan McGregor of Hugh Jackman zouden willen vragen. Brosnan is momenteel bezig met opnamen van de film The Matador .

Brosnan heeft met de laatste vier films (Goldeneye, Tomorrow Never Dies, The World is Not Enough en Die Anonther Day ) de meest succesvolle serie in de filmgeschiedenis nieuw leven ingeblazen. De films hebben meer dan 1,5 miljard dollar opgebracht.

Meer over