Zweden al zeker van finaleplaats bij WK ijshockey

Zweden heeft zich geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap ijshockey voor A-landen. De Olympisch kampioen won donderdag in Helsinki door een doelpunt van Jönsson met 1-0 van titelverdediger Tsjechië....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Zweden, dat woensdag met 5-2 van gastland Finland won, speelt vanaf zondag in een best-of-three serie tegen Rusland of Canada. Beide landen spelen vandaag tegen elkaar. Rusland heeft aan een gelijkspel genoeg om de finale te halen.

Zweden en Rusland ontmoetten elkaar maandag al; de Russen wonnen overtuigend met 4-1. Het was de enige nederlaag voor de Scandinaviërs in het toernooi. Rusland verspeelde eerder belangrijke punten door een nederlaag tegen gastland Finland en een gelijkspel tegen de Verenigde Staten.

Tsjechië had woensdag met 5-3 gewonnen van Canada. Vujtek maakte drie van de Oost-Europese doelpunten. Opvallender was de massale vechtpartij, anderhalve minuut voor afloop. Acht kemphanen werden van het ijs gestuurd. De internationale federatie (IIHF) schorste vier Tsjechen en vier Canadezen voor één wedstrijd.

De IIHF meldde donderdag dat een recordaantal toeschouwers voor een WK-toernooi was gevestigd. Zweden - Tsjechië trok 13.173 kijkers, in totaal kwamen al meer dan 400.000 mensen naar de ijsstadions in Helsinki, Turku en Tampere.

In de degradatieronde bleef Noorwegen de voornaamste degradatiekandidaat. De Scandinaviërs verloren met 4-3 van Frankrijk. Ook Duitsland, dat met 5-2 werd verslagen door Italië, is nog niet veilig.

Meer over