Zwarte soldaat richt bloedbad aan onder zijn blanke collega's

Een zwarte luitenant heeft donderdag op een militaire basis in het Zuid-Afrikaanse Bloemfontein zes blanke soldaten en een burger doodgeschoten....

'Hij moest worden omgebracht, anders zou hij nog meer mensen hebben vermoord', verklaarde een woordvoerder van de politie gisteren.

De 28-jarige luitenant opende het vuur op zijn collega's toen zij op weg waren naar een terrein voor schietoefeningen. Zij maakten allen deel uit van het Eerste Zuid-Afrikaanse Infanterie Bataljon. De dodelijke militaire slachtoffers waren een majoor, een kapitein en vier soldaten.

De luitenant diende al zeven jaar bij de infanterie. Minister van Defensie Patrick Lekota vond het gisteren nog te vroeg voor speculaties over de motieven voor de moordpartij. 'Uit de informatie die ik tot nu toe heb gekregen, kan ik niet opmaken dat er sprake is van racistische motieven', verklaarde hij.

Volgens generaal Siphiwe Nyanda is de integratie van zwarten in het leger sinds de afschaffing van de apartheid sterk verbeterd. Het gewelddadige incident toont zijnsziens wel aan dat er nog problemen zijn. Blanken bekleden de hoogste rangen.

Een van de moeilijkste taken na de afschaffing van de apartheid was de integratie van voormalige ANC-strijders in het overwegend blanke Zuid-Afrikaanse leger, dat decennialang de ruggengraat vormde van het blanke minderheidsregime.

Meer over