Zoute stengels

W De kleur in de titel Het oranje kookboek (BZZTôH; A 14,50) is een chauvinistische en heeft betrekking op de herkomst van de ingrediënten, 'vrijwel allemaal van vaderlandse bodem', bij voorkeur biologische....

Na Fondue is er Frituren, vertaalduit het Engels (Veltman; A 9,95). Auteur Sunil Vijayakar belooft op de ruim zestig pagina's een complete range: 'Van stijlvolle snacks tot knapperige maaltijden en chique desserts.' In de laatste categorie horen 'gefrituurde kersen' thuis (in een beslagje met witte wijn). Lukt ook met banaan, pruimen of peer. Poedersuiker en kaneel erover, vanille-ijs erbij.

Roelf Holtrop, huisarts, en Hans Morren, fotograaf, maakten hun derde boek. Na Cucina Italianaen De wereld kookt verschijnt, met steun van de vaste sponsor (een farmaceutisch bedrijf), begin december Carpaccio. Opnieuw aantrekkelijke fotografie, nu ter omlijsting van de zoektocht naar Vittore Carpaccio, de schilder uit de Renaissance die dankzij Harry's Bar in Venetië een voorgerecht werd. Te bestellen via info@hansmorren.nl (A 29,50).

Is 'cola met zoute stengels' inderdaadeen 'beroemde combinatie tegen diarree'? Of beperkt de faam zich tot Duitsland, waar het Lexicon van wijdverbreide misverstanden over voedsel oorspronkelijk vandaan komt ((Bert Bakker; A 19,50)? Samenstellers Udo Pollmer en Susanna Warmuth stippen de remedie aan om haar te kunnen weerleggen.

'Vooroordelen en misverstanden' willen zij wegnemen. De croissant is niet Frans van oorsprong, witte chocola bevat niet meer melk dan donkere, et cetera.

Ochtendshake, blubbereieren met spek, pastakliekje, zelfgemaakte ontbijtkoek: het beginhoofdstukje ('Wakker worden') van Ramon Beuks Born 2 cook (Van Dishoeck; A 19,90). Om alleen door zijn psychiater te doorgronden redenen zoent de 'hipste tv-kok' op een van de foto's een kreeft. Crème bru* lée is, in het hoofdstuk 'Meidendingen', 'hét ultieme meidentoetje'. Andere hoofdstukken dragen titels als 'Papadag', 'Pittige tijden' en 'Vakantiegevoel', alles ruimhartig ook met familietaferelen verlucht.

Zó maakt Beuk gestoofde appeltjes ('voor mijn ukkie'). Verwarm in een pan: de suiker, het citroensap, het kaneelstokje en de rozijnen. Voeg de appel toe, laat met het deksel op de pan een minuut of acht stoven. Af en toe roeren. Gesloten pan van het vuur halen, inhoud laten afkoelen. Kaneelstokje verwijderen.

Meer over