ColumnThomas van Luyn

Zonder bijen gaan we dood, want al ons eten komt van de seks die bloemen hebben via de bijen

null Beeld Aisha Zeijpveld
Beeld Aisha Zeijpveld

Thomas van Luyn was op een imkerij en blijkt al die tijd een compleet verkeerd beeld gehad te hebben van de bij.

Ik zit nu te kijken naar een kaars. Ik zeg kaars, het is gewoon een opgerolde honingraat met een touwtje erin. Wat een honingraat ook weer was? Ja, god, zo’n lap toffeekleurig plastic dat bijen maken om, euh, nou ze leggen er eitjes... nee, dat deed alleen de koningin. Wacht. Ik heb net een rondleiding gehad, ik kom er zo op. Hoe dan ook: die kaars is niet meer dan een slordig opgerolde lap bijenspul met een touwtje erin en dat werkt dus fan-tas-tisch. Keurig beschaafd niet-wakkerend rookloos vlammetje, smeltende was en een allerheerlijkste honinglucht.

Ik zit hier even enorm onder de indruk te wezen. Dat kan je soms ineens hebben, zo’n hippie-momentje, dat je ineens realiseert dat al je eten uit de natuur komt, en dus feitelijk zonne-energie is die door planten en dieren is omgezet in chips en kaas. En dat vlammetje uit die bijenwaskaars, dat is dus eigenlijk gewoon zonlicht wat weer vrij wordt gemaakt. Ja, je moet oppassen met dat soort gedachten, want voor je het weet loop je met een linnen tasje met biodynamische linzen naar je tai chi-klasje, maar het is ook allemaal niet te geloven ook, die bijen.

We zijn vandaag dus naar een bijenboerderij geweest (imkerij, kom op nou Thomas, imkerij, onthoud dat nou) en daar hebben we een rondleiding gekregen van ene Guus, en ik ben danig onder de indruk. Wisten jullie dat er vijftigduizend bijen in één korf zitten? En dat één bij in één uur vijftienhonderd bloemen bezoekt? Nou, precies, ik ook niet. Guus liet mijn kinderen even een sommetje maken, hoeveel mensen zouden nodig zijn om hetzelfde werk te doen? Lang verhaal kort: zonder bijen gaan we allemaal dood, want al ons eten komt van de seks die bloemen hebben via de bijen. Niet erg geil die indirecte seks, maar het werkt. Behalve dat de bijen nu dus uitsterven door pesticiden, vertelde Guus. Schokkend, maar de kinderen verloren hun interesse. Ik seinde Guus met mijn ogen: genoeg milieu, terug naar de seks.

Alles was nieuw voor me, terwijl ik tweeduizend keer Bee Movie heb moeten kijken van die kinderen: blijkt niks van te kloppen. Alle hoofdrolbijen zijn mannen, maar Guus vertelde dat van de 50 duizend bijen er maar honderd mannetjes zijn. En die doen niets. Niet vliegen, geen honing maken, niets. Ze worden gevoerd door de vrouwtjes totdat ze... nou ja iets ingewikkelds met uitvliegen en bevruchten, maar dat was het en daarna mogen ze dood. Trouwens, bloemen maken helemaal geen honing, dat doet de bij in haar buikje. Dat is voor de larven in de honingraat en de luie mannetjes.

O ja, zo werkte het: de eitjes van de koningin worden in de vakjes van de honingraat gestopt, en daar komt dan een bij uit: 500 tegen 1 dat het een vrouwtje is dus. Die raat is gemaakt van bijenwas en dat is zeg maar zweet en oorsmeer van bijen. En daar kun je de honing uit slingeren en in een potje doen, en die raat kun je oprollen met een touwtje erin en aansteken. Ja ik zou het ook niet geloven als ik u was, maar het is echt waar allemaal.

Meer over