Zomerweer leidt tot overvolle vakantieparken

Nederlandse bungalowparken zitten overvol. Pas eind augustus komen er weer overnachtingsplaatsen vrij. De campings zijn voor 90 procent bezet en de vakantieboekingscentrales kunnen de aanvragen niet meer aan....

Van onze verslaggeefster

VVV's, reisbureaus en de vakantieboekingscentrales geven aan dat het aantal geboekte vakanties in eigen land tot dusver 10 procent hoger ligt dan in 1998. Volgens het AVN beslissen tienduizenden Nederlanders pas op het laatste moment of ze naar het buitenland gaan, of in Nederland blijven. Het weer in Nederland geeft daarbij de doorslag.

Door de gunstige economische omstandigheden gaan Nederlanders vaker dan eens per jaar op vakantie. Het aantal vakanties in eigen land is toegenomen van 14,2 miljoen in 1991 tot 16,1 miljoen in 1998. Daarmee is Nederland het populairste vakantieland. De favoriete buitenlandse bestemming is Frankrijk, met 2,7 miljoen Nederlandse boekingen.

Vooral de vraag naar last-minute arrangementen en actieve vakanties in eigen land is sterk toegenomen. Van alle toeristen in Nederland schommelt het percentage Nederlanders dat in eigen land op vakantie is tussen de 40 procent in de provincie Zeeland tot 95 procent in de provincie Overijssel. Campings en hotels aan de kust zitten overvol. Alleen in het oosten van Nederland zijn nog overnachtingen mogelijk.

De bezettingen in de hotelsector variëren op dit moment van 70 tot 100 procent. Hotelarrangementen zijn qua tijdsduur gemiddeld korter dan vakanties in bungalowparken en op campings. Toeristen verblijven gemiddeld vier tot zes dagen in een hotel, tegen twee tot drie weken op een camping of in een bungalowpark. Hotelfietsarrangementen daarentegen, zijn bijzonder in trek. Toppers zijn het 'rondje Bilderberg op de Veluwe' in Gelderland, het 'rondje IJsselmeer' en de Elfstedentocht in Friesland. Alleen de vakantieboekingscentrales van Limburg en Brabant melden dat de vraag naar fietsvakanties op hetzelfde niveau ligt als vorig jaar.

Meer over