WeekendwijsheidRobèrt van Beckhoven

‘Zet de wekker lekker vroeg’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week meesterbakker en -patissier Robèrt van Beckhoven (59).

null Beeld Sandra Hoekstra
Beeld Sandra Hoekstra

Robèrt van Beckhoven: ‘Sinds een jaar of twee doe ik elke dag iets heel simpels, wat mijn leven een stuk fijner heeft gemaakt: ik sta een kwartier eerder op dan nodig is. Ik werd altijd al op tijd wakker, maar mijn ochtenden waren gehaast. ’s Ochtends sta ik graag op met de krant, maar dat lukte vaak niet. Voordat ik eraan toekwam, moest ik al weer ergens heen. Op een gegeven moment dacht ik: Robèrt, waar ben je eigenlijk mee bezig? Ik ben nu een stuk relaxter. Ik sta eerder op, en vertrek ook een stuk eerder. Daardoor kom ik vroeger op mijn werk en kan ik lekker eerst een kop koffie nemen, in plaats van dat ik al buiten adem arriveer. Ik moest altijd opschieten om op tijd te komen. Alles gebeurde op de laatste seconde. Zeker toen we opeens maximaal 100 kilometer per uur mochten rijden op de snelweg – het kostte me veel moeite om me daaraan te houden. Ik was steeds aan het haasten.

Nu ik aan mijn extra kwartiertje gewend ben, wil ik niet anders meer. Op het nippertje binnenkomen behoort nu tot het verleden, ik heb er echt een hekel aan gekregen. Mijn planningen lopen nu ook soepeler, mede dankzij mijn secretaresse. Het begint allemaal met op tijd beginnen. Alleen als ik iets creatiefs moet bedenken, moet ik onder druk staan. Ik kan niet zes weken van tevoren bedenken wat ik wil gaan maken. Dat doe ik de dag van tevoren. Wat dat betreft wordt alles onder druk toch vloeibaar. Los daarvan laat ik graag mijn stress los door overal vroegtijdig aan te komen. Als ik nu weer eens zit te stressen, denk ik gewoon bij mezelf: doe toch eens rustig, van Beckhoven.’

Meer over