Zes verdachten strandfeest melden zich na tv-uitzending

Druk door naaste omgeving doorslaggevend voor verdachten om naar de politie te gaan...

ROTTERDAM In haar jacht op de relschoppers van het fatale strandfeest in Hoek van Holland heeft de Rotterdamse politie woensdag een goede slag geslagen. Binnen een etmaal na vertoning van de gezichten van tien verdachten in het tv-programma Opsporing Verzocht meldden zich zes verdachten bij de politie.

Verder ontving de politie 32 tips. ‘Wij zijn hiermee in onze nopjes’, aldus een woordvoerder van het Rotterdamse korps. ‘De snelheid waarmee dit gaat, is ongekend.’

De zes verdachten die zich naar aanleiding van de tv-uitzending meldden, deden dit volgens hem niet primair uit eigen beweging: ‘Wat de doorslag gaf, was de druk die op hen werd uitgeoefend door hun naaste omgeving.’

Ook het naar verhouding grote aantal tips bewijst volgens de politie dat veel Rotterdammers woest zijn op de relschoppers bij het dancefeest van 22 augustus in Hoek van Holland: ‘Het opsporingsonderzoek zit in een stadium waarin wij de hulp van het publiek nodig hebben bij het identificeren van verdachten. Dan is het geweldig dat die hulp meteen volop wordt gegeven.’

Al direct na de tv-uitzending van dinsdagavond gaf een 16-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel zichzelf aan bij de politie. De volgende ochtend meldde zich een 17-jarig meisje. Vervolgens meldden zich een 18-jarige Rotterdammer, een 22-jarige man uit Spijkenisse, een 22-jarige Schiedammer en een 25-jarige vrouw uit Hoogvliet.

Teneinde de druk op andere betrokkenen te verhogen, geeft de politie binnenkort meer beelden vrij. De politie beschikt over eigen camerabeelden, maar ook zijn er veel beelden aangeleverd door bezoekers van het strandfeest.

Circa twee- tot driehonderd relschoppers richtten een chaos aan in Hoek van Holland en keerden zich laat op de avond massaal tegen de politie. Die werd opgejaagd tot in de duinen. 21 agenten voelden zich zo bedreigd, dat zij waarschuwingsschoten en gerichte schoten afvuurden. Daarbij werd een 19-jarige Rotterdammer dodelijk getroffen.

Onder leiding van twee officieren van justitie werken tientallen politiemensen in een ploegensysteem aan een minutieuze analyse van alle beschikbare camerabeelden. De politie heeft nu in totaal zestien verdachten aangehouden.

Meer over