Het eeuwige levenInga Teekens (1953-2021)

Ze was ziek noch depressief, toch vond ze dat haar tijd was gekomen. ‘Je moet weg voor het feestje is afgelopen’

Zelden zal iemand zo broodnuchter haar eigen overlijdensdatum hebben bepaald. Inga Teekens was ziek noch depressief. De consultant geweldloze communicatie in Den Haag vond alleen dat haar tijd was gekomen.

Peter de Waard
Inga Teekens (1953-2021) Beeld
Inga Teekens (1953-2021)

In augustus vorig jaar had ze het besluit genomen. ‘Het was best moeilijk. Vlak voor kerst doe je het niet. Ik ben uitgekomen op 18 maart 2021’, zei ze in een interview met de Coöperatie Laatste Wil. Op 1 januari besloot ze alvast de leiding van haar in 2000 opgerichte bureau, dat eerst Centrum Geweldloze Communicatie heette, later Autentica (van authentiek) en sinds zes jaar Autonomica (van autonoom), over te dragen aan haar opvolger Theo Koster. Ze beschikte op dat moment over het middel waarmee ze haar plan kon uitvoeren. Het was eigenlijk ruim tien jaar later dan ze zich aanvankelijk had voorgenomen.

Ooit had Inga Teekens gezegd dat ze maar 56 jaar wilde worden. ‘Je moet weg zijn voordat het feestje is afgelopen en iedereen dronken is. Maar toen werd ik 57 jaar en was het niet gebeurd en dacht ik: ‘Laat maar, ik heb er niets over te zeggen’. Ze had er geen vrede mee. Ze vond dat het inging tegen haar principe van eigen verantwoordelijkheid nemen. ‘Wat er na de dood komt weet ik niet. Maar het voelt als een veilige plek. Het probleem was om het benodigde middel te krijgen. Dat verstrekt ook de coöperatie niet en moet via, via. Zo gauw ik het middel had, kwam er een rust over mij heen.’

Rick Boeijen, die haar al 26 jaar kende, zegt dat ze het leven als een tussenstation zag. ‘Ze was niet religieus, wel spiritueel.’ Hij noemt haar een ‘mooie en markante vrouw die diepgang zocht, maar ook slap kon ouwehoeren over voetbal.’

Inga Teekens werd geboren in Den Haag als jongste in een gezin met drie kinderen, allen meisjes. Ze was een vrolijk, levenslustig kind dat als tiener vaak filosofische vragen stelde. Uiteindelijk kwam ze in de pr terecht bij het Voorlichtingsbureau Vlees. Later richtte ze haar eigen marketingbureau Inte op, waar ze worstenfabrikant Stegeman als klant wierf met een voorstel de Oriënt Express in te zetten voor een productlancering.

In de jaren negentig kwam ze via een cursus fotoreading in aanraking met het werk van de Amerikaanse psycholoog en burgerrechtenactivist Marshall Rosenberg, die de theorie van geweldloze communicatie had ontwikkeld. Teekens werd gegrepen door zijn gedachte dat ruzies en conflicten kunnen worden voorkomen als mensen beter naar elkaar zouden luisteren en zich empathischer zouden uitdrukken. Teekens zocht hem op in de VS en besloot zijn werkwijze in Nederland te promoten. In 1998 vertaalde ze zijn boek en twee jaar later begon ze haar trainingen - met name aan professionals.

Ze nam steeds meer afstand van de modellen waarmee Rosenberg werkte. ‘Het ging haar niet om de woordkeus, maar om de bewustwording dat conflicten ontstaan door anderen verantwoordelijk te houden voor je eigen ‘shit’. Dat los je niet op met een model’, zegt Koster. Dat leidde in 2008 tot een breuk met de Vereniging voor Geweldloze Communicatie. De huidige voorzitter, Hester Macrander, zegt de breuk nog altijd te betreuren. ‘Zij was de pionier en ik heb altijd gehoopt opnieuw de verbinding te bewerkstelligen. Dat zal door haar overlijden niet meer gaan.’

In 2015 schreef Teekens nog het boek Kraak je eigen kramp over de oorzaak van onverwachte uitbarstingen of dichtklappen. Het was haar laatste kunstje in het aardse bestaan.

Praten over gedachten aan zelf­doding kan bij de crisislijn van 113 Zelfmoordpreventie. Bel 0800-0113 of chat op 113.nl.

Meer over