5 redenenRosario Murillo

Ze speelt een ongewone dubbelrol (en vier andere redenen waarom u first lady Rosario Murillo moet leren kennen)

Rosario Murillo is de first lady én de vicepresident van Nicaragua. Als oude revolutionair ligt ze nu net als haar man Daniel Ortega onder vuur vanwege wanbeleid en repressie.

null Beeld Berto Martinez
Beeld Berto Martinez

1. Ze spuide haar haat tegen demonstranten

‘Vampiers die bloed willen om de politieke agenda te voeden’, zo noemde Rosario Murillo (67) de demonstranten die in april in opstand kwamen tegen bezuinigingen op pensioenen en sociale zekerheid. Bij het oproer zijn volgens mensenrechtenorganisaties zeker 65 doden gevallen, onder wie vooral studenten. Het broeit al even in Nicaragua, waar haar man, Daniel Ortega (72), inmiddels elf jaar aan de macht is. Om de onrust te bezweren verschenen ze deze week samen in een debat met de oppositie op televisie.

2. Ze speelt een ongewone dubbelrol

Haar levensverhaal leest als het scenario van een goede serie, inclusief een verhaallijn uit House of Cards. Murillo werd in 1951 geboren in Managua en raakte als tiener al zwanger. Ze studeerde daarna in Groot-Brittannië en Zwitserland. In de jaren zeventig werkte Murillo bij een krant en verzette ze zich tegen de dictator Anastasio Somoza. De moeder van twee kinderen ontmoette Ortega toen ze beiden in ballingschap leefden in Costa Rica, en kreeg daarna met hem nog zeven kinderen. Toen Ortega in 2007 president werd, was Murillo altijd aan zijn zijde, en tijdens de verkiezingen twee jaar geleden was ze zijn running mate. Het echtpaar won en Murrillo is nu zowel first lady als vicepresident.

3. Ze heeft een buitengewone liefde voor kleur

Murillo gaat altijd gekleed in felle kleuren en draagt opzichtige ringen om haar vingers. Dat zie je terug op de vele posters die er van haar in het land hangen, maar ook in de gekleurde metalen bomen die Murillo zelf heeft ontworpen. In de hoofdstad staan ze in parken, langs wegen en op rotondes. De ‘levensbomen’ werden tijdens de protesten in april door demonstranten naar beneden gehaald.

4. Ze heeft torenhoge ambities

Nadat Ortega in 2006 aan de macht was gekomen, lanceerde Murillo programma’s waarbij de armen nieuwe huizen, tinnen daken en varkens kregen. Er kwamen schoollunches, microleningen en vrouwenklinieken, wat haar vooral onder vrouwen erg populair maakte. Murillo was ook betrokken bij alle belangrijke beslissingen, onderhield contacten met lokale leiders en liet zich bij rampen (van ziektes tot aardbevingen) zien bij de slachtoffers. ‘Ze is geen vicepresident, ze is copresident’, zei voormalig vicepresident Agustín Jarquín in 2016.

5. Ze steunt Ortega onvoorwaardelijk

De inmiddels 50-jarige oudste dochter van Murillo, Zoilamérica genaamd, is als tiener door Ortega geadopteerd. In 1998 beschuldigde ze hem van seksueel misbruik. Dat zou zijn begonnen toen ze 11 was en jaren hebben geduurd. Murillo nam direct afstand van haar dochter en verklaarde op een persconferentie dat Zoilamérica een leugenaar was met psychologische problemen. Ortega is nooit vervolgd en Zoilamérica woont nu in Costa Rica.

Meer over