DE BEWUSTE DIGIBETE BURGEROlaf Tempelman

Ze kopen een vingerhoedje bij de digitale shop en ze brengen vijf vierkante meter karton naar de papiercontainer

null Beeld

De meneer van de stort, excusez-moi, de milieustraat, geeft uitleg met zo’n zinnetje waarvan mannen van de milieustraat er wel meer hebben: ‘De gemiddelde vibrator van het internet komt in een hele grote doos.’ Die uitleg volgt op mijn vraag hoe het toch kan dat de papiercontainer tjokvol zit terwijl er veel minder oude kranten en reclamefolders in gaan dan in analoge tijden.

Mijn logica zei me dat het digitale prachttijdperk voor minder in plaats van meer oud papier zorgt. Ik was vergeten dat de wereld helemaal niet zo logisch is. ‘Karton, karton, karton’, zegt de meneer van de milieustraat. ‘Ze kopen een vingerhoedje bij de digitale vingerhoedjesshop en ze brengen vijf vierkante meter karton naar de papiercontainer. Stekkertje, geheugenkaartje, nagelschaartje: klein besteld, groot bezorgd.’ Ach, de mannen van de milieustraat ergerden zich al jaren aan die dozen van onlinewinkels in de maten XL en XXL. Toen kwam de lockdown en gingen mensen ook nog tandpasta en sokken en paracetamol online kopen en liep het helemaal de spuigaten uit.

De tweede papiercontainer van de milieustraat zit ook vol. Ik kan mooi met mijn oude papier terug naar huis. Ik snap nu ineens wel waarom dat papier de laatste keer dat we het op straat mochten zetten niet werd meegenomen: zo’n papiervuilniswagen zit op een gegeven moment ook aan zijn tax. Wie iets online bestelt, krijgt er vaak wel 70, 80 of 90 procent verpakte lucht bij. Op tv vergeleek een mevrouw zo’n doos met een heel kleine prul uit een webwinkel met een Sinterklaassurprise: je bent een hele tijd aan het uitpakken voor je eindelijk je cadeau vindt. Zelf moest ik, vraag me niet waarom, denken aan een Cubaanse taxichauffeur die herinneringen ophaalde aan zo’n toespraak van Fidel Castro die 6 uur duurde: ‘5 uur en 58 minuten waren niet nodig.’

Meer over