Zaterdags galgemaal

Het was een beetje ons geheime plekje, hè, hier achter de sport, op zaterdag. Minstens de helft van de reguliere Volkskeukenlezers heeft ons nooit gevonden, maar u wel....

Onno Kleyn

In het Magazine gaat het meer stap voor stap, zodat ook beginnende koks ermee uit de voeten kunnen. Althans, dat hopen we. Tegelijkertijd zijn ze feestelijker, bedoeld om mee voor de dag te komen. Wij komen in mei trouwens met een hele verzameling voor de dag, onder de titel 52 Weekendmenu’s. 52 keer voor-, hoofd- en nagerecht dus, met de illustraties van Deborah van der Schaaf. Uitknippen hoeft dus niet meer, voor zover u bereid bent 19,95 euro te betalen. Binnenkort in de Volkskrant Webwinkel!

En nu een galgemaal. Ik was de afgelopen dagen op wijnreis langs de Moezel en de Rijn, waar ik de Steillagen bekeek, veel te steile berghellingen waar men wijnstokken op laat groeien. Het probleem is het bewerken. Machines hangend aan staalkabels en lieren worden gebruikt, net als smalle tandradbaantjes. Idioot veel werk, maar glorieuze wijnen, droog en zoet. Ik begrijp nu waarom ze duur zijn. Maar er bestaan geen alternatieven; zeker bij veel van Loethes weekendrecepten, die een fruitige of Aziatische toets hebben, met iets zoets, smaken ze fantastisch. Bij een wijnbouwer kregen we een slaatje met ham als voorgerecht. Er zaten zelfs pijnboompitten op, lange mediterrane, en kom op, dat mag wel weer een keer:

Klop een iets zoete vinaigrette van de olie, azijn, suiker, mosterd, zout en wat verse peper. Veeg de paddestoelen schoon en snijd ze in dunne plakjes. Rooster de pijnboompitten een klein beetje, droog in een koekenpannetje. Meng de sla, kruiden en paddestoelen met de vinaigrette en verdeel over de borden. Drapeer er de ham op en bestrooi met de pijnboompitten.

vk.nl/volkskeuken

Meer over