InterviewWat zijn dit voor vragen?

Zangeres Davina Michelle over haar doorbraak, Rotterdam en de tattoo die ze liet zetten, met haar oma

Davina Michelle Beeld Frank Ruiter
Davina MichelleBeeld Frank Ruiter

Zangeres Davina Michelle (23) werd ontdekt dankzij een cover van Pink op YouTube. Oude media zijn voor haar een nieuwe wereld. Muziekcafé, dat is radio, dacht ze. Die fout maakt ze niet nog eens.

Het Malieveld of De Kuip?

‘Het Malieveld. In augustus sta ik daar bij Pink in het voorprogramma, dan is de cirkel rond. Bij haar is alles begonnen: als zij er niet was geweest, had jij nu niet tegenover me gezeten.

‘Dat is beter dan ik ooit zal klinken’, zei Pink in een YouTube-video over mijn cover van haar nummer What about us. Daardoor ging het aantal volgers van mijn YouTube-kanaal, waarop ik wekelijks covers plaats, tjoep van 12 naar 120 duizend. Vervolgens nodigde het tv-programma Beste Zangers mij uit. Daar zong ik Duurt te lang, oorspronkelijk van rapper Glen Faria, en toen is het balletje helemáál gaan rollen.

‘Haha ja, ik weet dat ik de zangeres ben die het langst op 1 in de Top 40 heeft gestaan. Elf weken, ik heb Céline Dion (met My Heart Will Go On, red.) verslagen, wat een onzin. Ja, en ik ben de hoogste binnenkomer in de Top 2000, op 477. Onwerkelijk. Het is toch de lijst der lijsten, met de grootste artiesten en dan kom ik binnen met (spottend zingend) ‘Jalala het duurt te lang.’

‘Eerst vond ik het alleen maar supervet dat ik bij Pink optrad, maar nu krijg ik steeds de vraag of ik gespannen ben. Daardoor ga ik me afvragen waarom ik niet gespannen ben en word ik alsnog gespannen.

‘Eind mei ben ik bij Marco Borsato in De Kuip mystery guest, maar dat is niet zo’n mystery meer. Radiozender 100% NL heeft dat mooi achterhaald.’

Skyward of Duurt te lang?

Skyward, mijn nieuwe single. Duurt te lang is een enorm mooi nummer van Glen, maar Skyward heb ik geschreven, daarin kan ik mijn persoonlijkheid kwijt. Ik ben er trots op, ook als het in de massa verdwijnt.

‘In het begin van de clip van Skyward zie ik er keurig uit, met make-up en mooie kleren. Aan het einde ben ik onopgemaakt en draag ik een trui. Tijdens die verandering zie je spiegels bewegen, camera’s schommelen. Commotie. Dat zou ook in het echt gebeuren, als ik er zo uit zou zien. Terwijl: ik vind het hartstikke leuk om me creatief te uiten met mooie kleding en make-up, maar ik heb ook de vrijheid om dat níét te dragen.

‘Met Skyward zeg ik tegen de wereld: geef elkaar wat meer ruimte. Tegen het individu zeg ik: probeer boven de kritiek van anderen te staan, tenzij die onderbouwd is.

‘Een kijker van Beste Zangers schreef dat ik bij You’ll never walk alonewalk oiin’ zong in plaats van ‘walk on’. Toen ik daarop ging letten, dacht ik: verrek, da’s waar. Maar ik las ook ooit de reactie: ik weet niet wat het is, maar zij irriteert me. Daar kan ik niets mee, daar sta ik dus boven.

‘In de Top 40 is Skyward binnengekomen op 34. Iedereen is enthousiast, ik sta gelukkig niet voor aap.’ Slaat op tafel: ‘Natúúrlijk voel ik druk vanwege het succes van Duurt te lang. Om mezelf te beschermen, denk ik: het wordt niet net zo’n hit.’ Lachend: ‘Dat hoop ik ook niet, want het levert veel te veel werk op.’

Davina Michelle of Michelle Hoogendoorn?

‘Privé Michelle, zakelijk Davina. Toen ik mijn YouTube-kanaal begon, dacht ik: ik kan wel zeggen hello, my name is Michelle Hoogendoorn, maar dat klinkt natuurlijk voor geen meter, dus ging ik interessant doen. Mijn tweede naam is Davina, ik heb het omgegooid.

‘Ik ben vernoemd naar mijn oma. Met oma Davina heb ik een speciale band. Zij was de enige die enthousiast reageerde toen ik op de middelbare school zei dat ik een tatoeage wilde. ‘Wat leuk’, zei ze, ‘ik heb altijd zo’n schattig vlindertje gewild.’ Jij denkt nu dat mijn oma een tokkie is, maar het is een keurige, parmantige dame.

‘Op mijn 18de was ik free Willy en dacht ik: let’s go. ‘Kom oma, we nemen een tattoo.’ Eerst zei ze no way, maar vlak voor haar 80ste zei ze ineens: gaan we doen. Op haar verjaardag zijn we naar de tattooshop in Rotterdam gereden voor een vlinder op haar enkel. De huid is daar dun, dus het deed haar vreselijke pijn. Achteraf vertelde ze dat ze mij ziet als een vlinder, omdat ik zo vrij en fladderig ben.

‘Ik heb haar naam in haar handschrift op mijn arm laten zetten. ‘Waarom heb je je eigen naam op je arm?’, vragen mensen nu, maar die stond er dus al voordat ik mezelf Davina noemde.’

Nederlands- of Engelstalig zingen?

‘Engelstalig. Voor mij zit er magie in het mysterie van de taalbarrière. ‘I love you’ klinkt spannend. ‘Ik hou van jou, ik heb je nodig, kus me’ klinkt direct.

‘Ik heb nog nooit zangles gehad. Ik heb leren zingen door te luisteren naar voorbeelden. Het randje van Khalid, de ad libs van Jessie J, het gebrul van Christina Aguilera, het volle van Beyoncé. Dat is geen na-apen; je vermengt die invloeden met je eigen stemgeluid.

‘Misschien maak ik meer kans op een hit in het Nederlands, maar scoren heeft voor mij geen prioriteit. Dat klinkt als correct gelul, maar ik wil een stabiele carrière met muziek die ik mooi vind.

‘Dat neemt niet weg dat het vet zou zijn om in het buitenland door te breken. Concertorganisator Mojo pusht mijn liedjes op buitenlandse radiostations en op Spotify. Nadat mijn cover van What about us viral was gegaan, heb ik in Orlando en San Diego opgetreden. In San Diego werd een huis voor 18 miljoen dollar verkocht. Dat is niet: open dag, Funda. Dat is een evenement. Dus zong ik anderhalf uur voor 150 miljonairs op een glazen podium op een zwembad.

‘En ik ben twee keer in Schotland geweest. Een Belgische pub in het dorpje Ayton – 500 inwoners – wilde in 2017 mijn vlucht en verblijf betalen. Ik denk: supervet, Schotland. Na mijn optreden zijn we aan de whisky gegaan en hebben we karaoke gezongen. Een jaar later stond ik er weer. Nou, het hele dorp liep uit, er hingen posters op houten hekjes met Davina Michelle is coming.’

Davina Michelle Beeld Frank Ruiter
Davina MichelleBeeld Frank Ruiter

Nieuwerkerk aan den IJssel of Rotterdam?

‘Rotterdam, tenzij het thuiskomen bij mijn ouders in Nieuwerkerk is. Van mijn moeder, die voetbaltrainer is en dus alle roddels hoort, hoor ik dat er flink over me wordt gepraat. Als ik door winkelcentrum Reigerhof loop, voel ik me aangestaard, ook al gebeurt dat niet.

‘Ik woon met mijn vriend, die in mijn band zit, in Zwijndrecht, maar doe de leuke dingen in Rotterdam, waar ik op school heb gezeten. Op muziekavonden daar zong ik altijd, maar je dacht niet: that’s the new star.

‘Na school heb ik drie maanden de lerarenopleiding Engels gedaan, daarna heb ik drie maanden verloskunde gestudeerd. Maar ik kan moeilijk stilzitten, lezen en leren. Ik heb geen rust in mijn reet. Ik werkte in de horeca toen ik in 2016 meedeed aan Idols, waar ik niet ver kwam. Toch wilden de jongens van Sub-Bass Music Group, die ook mijn band vormen, daarna samenwerken. Met hen ben ik op het idee gekomen om covers op YouTube te zetten, en zo een fanbase te creëren’

Beste zangers of Eurovisie Songfestival?

‘Dat weet ik niet, want ik heb nog niet meegedaan aan het Eurovisie Songfestival. Het klopt dat ik gevraagd ben, maar ik wil me nu op mijn ontwikkeling richten, en nog niet op zo’n enorm podium staan.

Beste Zangers voelt als een familie. Nog steeds hebben we met de groep veel contact via de groepsapp. We zijn allemaal zo verschillend: Glen Faria is rapper, Maria Fiselier operazanger, Trijntje Oosterhuis en Lee Towers zijn oude rotten in het vak en ik ben een goudvis met mijn YouTube.

‘Nadat de aflevering van Duurt te lang was uitgezonden, was ik op vakantie in Spanje. Totaal onverwacht werd het een hit, en bleef van mijn vakantie weinig over. Ik heb alleen maar telefonische interviews gegeven. Dan werd ik door Radio 538 gebeld omdat ik de ‘Maak ’t of kraak ’t’ was. Ik dacht: ‘Good for you, wat is dat?’ Ik zei: ‘Wat superleuk!’

‘Ik wist niet wat die dingen waren, want ik keek nooit tv, luisterde nooit radio. Ik moest een keer optreden bij het Muziekcafé van Tros. Een radioprogramma, dacht ik. Ik had een trui aan, daaronder geen beha, mijn haren in een knot. Loop ik die zaal in, zie ik allemaal camera’s en mensen! Nu vraag ik honderdduizend keer of iets voor radio of tv is.’

Cv Davina Michelle

1995 Geboren in Rotterdam

2007-2011Havo aan het Emmaüs College, Rotterdam

2016Deelname Idols

Feb 2017Start YouTube-kanaal

Okt 2017Pink reageert op cover What about us

Sep 2018‘Duurt te lang’ bij Beste Zangers

Dec 2018Hoogste binnenkomer in Top 2000 (477)

Jan 2019Als eerste zangeres elf weken op 1 in de Top 40

Feb 2019Twee 100% NL-awards, Edison voor Beste nieuwkomer

Maart 2019Single Skyward

Michelle Hoogendoorn woont met haar vriend in Zwijndrecht.

Meer over