InterviewTino Martin

Zanger Tino Martin leeft zijn jongensdroom

Tino Martin
 Beeld Frank Ruiter
Tino MartinBeeld Frank Ruiter

Lang bleef Tino Martin (35) onbekend bij de massa, in het vakje ‘Nederlandstalig’. Nu staat hij in de top-40 met Zij weet het en vult hij stadions, net als zijn jeugdheld Froger.

Gijs Beukers

Carré of Olympisch Stadion?

‘Carré. In juni stond ik in het Olympisch Stadion, voor 25 duizend mensen. Een prachtige avond, maar het was ontzettend omslachtig om dat te organiseren. Er was niets. Toiletten, nooduitgangbruggen – alles moesten we ernaartoe brengen.

‘Carré, waar ik anderhalf jaar geleden stond, is een magische, intieme plek. Dat komt door de historie en de bouwstijl: de vier ringen gaan steil omhoog, waardoor je tegen een muur van mensen opkijkt. Ik had het idee dat ik op schoot zat bij het publiek. Dat heb je nergens in Nederland.

‘In januari sta ik opnieuw in Carré, als onderdeel van mijn theatertour Liefde & Geluk, die woensdag is begonnen. Tot en met februari ga ik langs 34 theaters.

‘Ik vind het leuk dat mijn fans dagen, of zelfs weken, met mijn optredens bezig zijn. Vrouwen gaan ’s middags naar de kapper, laten hun nagels doen, kopen een nieuw setje. ‘Vanavond hebben we een avondje Tino Martin.’

‘Zelf sta ik ook verzorgd op het podium. Altijd heb ik een knap pak aan. Misschien identificeren mijn fans zich daarmee.’

Jij liet me vallen of Zij weet het?

Jij liet me vallen. Voor mij is dat een heilig liedje, waarmee alles in 2015 begon. Gister zei ik nog tegen René Froger: ‘Jij liet me vallen is voor mij wat Eigen huis voor jou was, of Dromen zijn bedrog voor Marco Borsato.’ Ik heb er een gouden plaat mee gewonnen, Edisons. Daarna werd alles waar ik van droomde werkelijkheid: Heineken Music Hall, Ziggo Dome, Olympisch Stadion.

‘De top-40 heeft het nooit gehaald. Ik begin te begrijpen waarom. Om daarin te komen, heb je streams op Spotify nodig en airplay op de radio. Ik had miljoenen streams, maar geen airplay. De radio heeft een grote naam nodig en de dj’s dachten: wie is dat?

‘Tot voor kort waren er nog steeds mensen die nog nooit van mij hadden gehoord. Ik denk niet dat dat aan mij ligt. Op Spotify en YouTube kun je wegklikken wat je niet interesseert. Mensen sluiten zich af voor bepaalde genres. In de hiphop zijn er jongens die vijf keer zoveel streams hebben als ik, maar het gros van het volk heeft nog nooit van ze gehoord. Ik weet zeker dat de mensen die mij niet kenden, geen Nederlandstalige muziek in de kast hebben staan.

‘Op dit moment sta ik wel in de top-40, met Zij weet het. ‘Hier is de nieuwe plaat van Tino Martin!’, kunnen ze nu op de radio roepen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het een prachtig nummer is, oorspronkelijk van Glen Faria (rapper, red.).

‘Tijdens mijn shows zing ik altijd een paar covers. Soms Engelstalig: Lionel Richie, Stevie Wonder. Vorig jaar opende ik de show met The River of Dreams van Billy Joel. Ik vind het leuk als de mensen denken: goh, kan hij dat ook?’

Privé of Story?

‘Geen idee, ik zie het verschil niet. Het zijn showbladen.

‘Het klopt dat ik met Privé heb afgesproken dat ze foto’s mochten nemen tijdens de uitvaart van mijn zus, vorig jaar. Ik ben een artiest van het volk, geef vaak inkijkjes in mijn leven. Dan horen dit soort dingen er ook bij. Er kwam een bevriende fotograaf, die in overleg met ons een paar mooie foto’s heeft geselecteerd.

‘Ik steek mijn kop niet in het zand als het tegen zit. In augustus bracht ik naar buiten dat mijn relatie voorbij was. Ik zei dat we nog steeds van elkaar houden, maar dat we door ons drukke bestaan uit elkaar zijn gegroeid. Daarna ging ik door een hel: iedereen belde, appte.

‘Journalisten stonden voor de deur. Ze hadden van anonieme bronnen vernomen dat er wat anders speelde. Ik denk dat ze op die redacties denken: wacht, zo makkelijk komt hij er niet van af. Vervolgens zoeken ze bronnen en hopen ze dat ze iets uit mijn reactie kunnen opmaken.

‘Als ik reageer, geef ik al lucht aan het verhaal, terwijl ik wil dat het ophoudt. Maar goed, die journalisten doen ook maar hun werk.’

René Froger of Gerard Joling?

‘René Froger. Misschien ben ik ooit wel gaan zingen vanwege hem. Hij was en is een gigant. Kijk naar de zorg en aandacht die hij al in de jaren negentig aan zijn shows besteedde: zijn pakken, licht en geluid, special effects die hij uit Las Vegas haalde.

‘Tijdens de Kerst van 1995, ik was 11, hebben mijn ouders drie kaarten voor zijn concert in De Kuip onder de boom gelegd. ‘Wij staan hier, ga jij maar naar voren’, zeiden ze toen we daar waren. Uiteindelijk stond ik met mijn kin leunend op het hek te kijken. Toen wist ik: ik wil ook iets doen met zo veel impact. Nu, 24 jaar later, doe ik zelf stadions en uitverkochte Ziggo Domes. Vorige maand kwam ook nog mijn duet uit met René, Proost op het leven. Het is een verhaal uit een jongensboek.

‘Met Gerard heb ik ook een duet gedaan, twee jaar geleden. Laat me leven, heet het. Ik bewonder Geer. We weten allemaal dat hij niet krap zit, maar hij werkt nog steeds zeven dagen in de week. Hij doet er al 35 jaar toe, is nog steeds triple A.’

Den Haag of Amsterdam?

‘Ik ben Hagenees, dus ga niet Amsterdam zeggen. Maar eigenlijk maakt het mij geen reet uit. Ik ben de afgelopen jaren redelijk veramsterdamst door de vriendinnen die ik heb gehad. De Amsterdamse tongval van hun oma’s en opa’s uit de Jordaan heb ik een beetje overgenomen. Waar je mee omgaat, daar raak je mee besmet.

‘Ik groeide op in Den Haag. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik nog jong was. Ik was een nakomelingetje, mijn twee zussen waren tien jaar ouder dan ik. Die meiden hebben altijd op me gelet, mijn moeder was gek van me. Als ik boe of bah zei, werd het geregeld.

‘Met een bus haarlak als microfoon stond ik mijn kamertje urenlang voor de spiegel te zingen. Dat waren nummers van René Froger, Gordon, Gerard Joling, Ruth Jacott. Ik beeldde me in dat ik voor een enorme zaal stond. Die droom heb ik wel weten te realiseren.

‘Naar school ging ik met lood in mijn schoenen. Toen ik in de eerste klas van de middelbare school zat, heeft mijn moeder geregeld dat ik vrijgesteld werd van mijn leerplicht. Ik ben toen bij mijn oom en tante in een strandtent gaan werken. Op mijn 15de zei mijn tante tegen een optredende band: ‘We worden gek van zijn gezang. Kunnen jullie hem naar voren roepen? Nou moet hij het ook maar ’s laten zien.’

‘Twee jaar later deed ik met This is the Moment van René Froger mee aan de Soundmixshow van Henny Huisman. Sindsdien heb ik altijd de kost verdiend met zingen.’

Tino Martin of Eduard Martinus Kattenberg?

‘Tino Martin. Zo’n tien jaar geleden heb ik besloten om dat als artiestennaam aan te nemen. Bij Eduard Kattenberg zie ik geen showtrap met cheerleaders voor me. Tino Martin, allebei afkortingen van Martinus, klinkt beter. De meeste mensen noemen me Tino, mijn ouders noemen me Ties.’

Indrinken of afpilsen?

‘Afpilsen. Na afloop van een dag optreden drink ik graag een biertje.

‘Op het podium drink ik meestal water. Soms treed ik meerdere keren per dag op: als ik dan iedere keer een paar biertjes drink, ben ik aan het einde van de dag klaar.

‘Op sociale media verscheen twee weken een filmpje waarop ik dronken op een bruiloft zou hebben opgetreden. ‘Tino heeft iets teveel adjes op’, was de titel. Daarna belde mijn moeder: ‘Jongen, wat heb je nou gedaan?’ ‘Mam’, zei ik, ‘je bent er niet bij geweest.’

‘Van overmatig alcoholgebruik was geen sprake, ik was oververmoeid. Omdat ik naar buiten zou brengen dat het uit was met mijn vriendin, had ik slapeloze nachten achter de rug. En het was mijn vierde optreden die dag. Mijn eerste lied zong ik niet naar mijn kunnen, ik stond zwaar voor schut. ‘Het is niet om aan te horen’, zei ik daarna tegen het publiek, ‘maar zal ik nog een aantal nummers proberen?’ Dat heb ik toen gedaan.’

CV Tino Martin

1984Geboren in Den Haag

1997 Stopt met middelbare school

2002Finalist in de Soundmixshow

2007Deelname aan Idols

2015Album Jij liet me vallen

2016 Treedt op in Heineken Music Hall

2017Treedt op in Ziggo Dome en Carré

2018 Theatertour Dichterbij

2018Deelname Beste zangers

2019Haalt top-40 met Zij weet het

2019 Theatertour Liefde & Geluk

Tino Martin woont in Vinkeveen.

Tino Martin tourt met Liefde & Geluk t/m 3/2 door de Nederlandse theaters.

Meer over