Zalmsalade

Het is nog twee dagen de Week van de Vleeswaren! Echt waar! Zomaar een hele week waarin u zich, onder de bezielende leiding van slagersdochter/actrice Nicolette van Dam, de Nederlandse Vleeswarenindustrie en het Productschap Vee en Vlees ongelimiteerd mag volproppen met filet americain, rosbief, ham, worst en wat er verder nog aan varken, koe of kip op een boterham past. Fijn hè? Want vleeswaren passen in een verantwoord voedingspatroon, roept de vleeswarensector. En: 'het oude ambacht staat bij ons hoog in het vaandel, maar onze blik is stevig op de toekomst gericht'.

Loethe Olthuis
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Ingrediënten

Voor zes personen:
(witte wijn)
1 gekookte aardappel (150 g)
4 eetl. biologische mayonaise
1 eetl. kappertjes, fijngehakt; kappertjesvocht
2 theel. milde paprikapoeder
1 sjalotje, ragfijn gehakt
500 g biologische of MSC- zalmfilet zonder vel
ca. 1/4 bosje bieslook, fijngeknipt
Toekomst? Euh... hoe zat het ook weer? Zouden we eigenlijk niet wat minder vlees moeten eten? Zowel voor onze gezondheid, als voor de wereld waarin we wonen? Of vinden de bedenkers van deze campagne ook wat mijn vleesminnende pleegdochter eens gefrustreerd uitriep: 'Maar wórst, dat télt toch niet als vlees?'

Panisch zijn ze, die vleeswarenjongens, voor mensen die bijvoorbeeld - ik heb eens rondgevraagd - crunchy pindakaas met sambal op brood doen, brokkelkaas met balsamico, eiersalade, hummus, geroosterde courgette of - gruwel! - vegetarische 'vleeswaren'. Maar o jee, ik bedenk me dat u misschien óók wel af en toe dood beest op brood wilt. Dat de schrik u om het hart slaat, als u denkt aan een toekomst met louter vegasandwiches. Dat kunnen we ook niet hebben, natuurlijk. Daarom: een verantwoorde broodbeestsalade. Geen vleeswaren, maar vis. Lekker voor de brunch zondag, goed voor dat hart. En volgende week gaan we gewoon voor pindakaas.

Bestrooi de zalm rondom met zout. Verhit een paar lepels water of wijn in een pan met dikke bodem, leg de zalm erin en laat hem op laag vuur, deksel op de pan, in 1 tot 1,5 minuut per kant iets garen. Laat in de pan afkoelen.

Prak de aardappel. Meng er de mayonaise, circa 1 eetlepel kappertjesvocht en de andere ingrediënten behalve de bieslook door. Laat de zalm uitlekken in een vergiet en verdeel met vork of vingers in lamellen. Meng in een kom met de mayosaus en breng pittig op smaak met zout en peper. Zet in de koelkast tot het koud is, meng er bieslook naar smaak en zonodig nog wat zout en peper door. Eet met een lekker broodje!

Meer over