Zalm van LaBelle

'Voulez-vous manger avec moi (ce soir)': zangeres Patti LaBelle - Lady Marmalade - heeft zich kunnen scharen onder de artiesten met een eigen kookboek....

Frank en Barbara Sinatra riepen voor hun Celebrity Cookbook de hulp in van vrienden. Er is natuurlijk op z'n minst één Rock & Roll Cookbook, en ook een Country Music Cookbook (met de pudding van Brenda Lee en tea cakes van Tammy Wynette). Phonogram liet ooit Bob Bouma The Artists' Art of Cooking samenstellen, met lievelingseten van aan het label verbonden sterren. Anne Scheepmaker bracht coryfeeën van opmerkelijker pluimage bijeen in Het Sterrenkookboek. Zo doet zij na de garnalengehaktbroodjes van Tante Leen het geheim van de 'pierogi' van paus Johannes Paulus II uit de doeken.

LaBelle prijst tantes die Hattie Mae heten en Joshia Mae, en haar voorkeur gaat nog altijd uit naar hun 'down-home Southern country cooking'.

Ovenschotel met zalm, kaas en brood, haar 'So-o-o Good Salmon Casserole'.

Bestrooi een moot zalm (zo'n 500 gram, met vel) met zout en peper. Leg hem in een pan, doe er water bij tot hij net onder staat. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de zalm met het deksel op de pan gaar worden (minuut of tien). Moot laten afkoelen, vel en graatjes verwijderen, vlees met vork verdelen in vlokken.

Smelt boter en bak, een minuut of vijf, al roerend: 1 gesnipperde ui; 1 groene paprika in stukjes; 2 kleingesneden stengels bleekselderij.

Snijd 100 gram mozzarella in stukjes en rasp 100 gram belegen kaas ('pittige'). Rooster 8 witte boterhammen, verdeel ze in kleine stukjes.

Bedek de bodem van een ovenschotel met eenderde van het brood. Verdeel daarover de helft van de zalm, van het ui-paprika-selderijmengsel en van de twee kaassoorten. Bedekken met een laag brood (de helft van het restant), daarop de rest van de vis, groente en de kaas uitspreiden. Afdekken met het laatste brood.

Klop in een kom zes eieren los, met zout en gemalen cayennepeper. Giet het mengsel uit over de bovenste broodlaag. Afdekken met folie, twee uur de koelkast in.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de folie weg en zet de schaal in de oven. Na een klein uur is het gerecht gaar. (De caketest werkt ook hier: prik ter controle even met een mes in het midden van de substantie. Blijft het lemmet schoon, dan is de vis gaar). Even laten afkoelen alvorens op te dienen.

Meer over